De Profundis: Глупостта, дето ходи по хората не по гората

Откъде типове като Радев намират морал после да излязат по телевизора и да дават уроци по морал на целия български народ, умът ми не стига

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

„Глупостта е дар от Бога, но не бива да се прекалява с нейното използване“ – казва „железният“ германски канцлер Бисмарк. Умен човек, обаче по нашите земи нали имаме традиция да не слушаме умните…..
Другарката Нинова открива предизборната кампания и вика, че е време за възмездие. Те в тая партия любима все някакъв 

уж справедлив Народен съд мечтаят,

 а накрая избиват всеки умен човек, който им пречи дори малко. Което значи – всеки умен човек. Защото само без умни наоколо глупостта може да управлява. 
Ама може друго да има предвид другарката Нинова, де. Например – през юли, като дойде БСП на власт, да ме възмезди за 30-те години от живота, които ми бяха отнети, когато БКП беше на власт. С Тато и ДС начело. 
Както и за 30-ТЕ години бандитски „преход“, сътворен от същата БСпартия, престъпните ченгета на ДС и ръководените от тях обикновени улични престъпници, плюс политически клоуни като А. Лук., Ж. Вид, Р. Овч., Р. Геч. и цялата останала пасмина, дето не знае как да използва умно дори глупостта си. 
Възмездие! Какво, ще отворим пак концлагерите ли? 
Но и още нещо важно каза другарката Нинова – освен за възмездие, 

време е и за градеж

Щях да умра от любопитство, докато разбира нейните идеи за градежа, а те се оказаха чурук, като всичко, родено в тази партия. Но нека ги разгледаме ред по редом.
Нашата цел е да няма мизерстващи и бедни хора, които не могат да си платят хляба, да има работа, добри доходи и пенсии – твърди Нинова. Много похвална цел, по която имам само няколко бележки. Първо, като гледам задръстванията в Пловдив, установявам, че аз май съм най-мизерстващия и беден човек. Не, че се оплаквам, но нямам кола и не мога да си да я купя, карам и поддържам. Но всички останали имат и постоянно търкалят таралясниците напред-назад. 
Второ, същото говори и картинката как бедните българи ще счупят бариерата на гръцката граница всеки уикенд, само аз още не съм ходил в Гърция на почивка. 
Трето, да има работа, доходи и пенсии, значи да се отворят нови работни места, тоест, да се случи икономически бум. Такъв обаче не се очаква скоро. Пък и от опит знаем, че, щом види социалисти да управляват, икономическият бум се скрива в дън гори тилилейски и не си подава носа, докато не се махнат от власт. 
На всичкото отгоре, Нинова и зъб не обелва по най-важната тема – откъде пари за тази амбициозна „програма“. Което навежда на мисълта, че казаното от нея не е конкретен план, а обикновено предизборно пожелание. 
И още няколко интересни пожелания представя пред народа другарката Нинова. Всеки да може да се лекува? Тъй като и сега всеки може да се лекува, вероятно тя замисля пак да въведе „безплатната“ социалистическа медицина, нещо толкова глупаво, че и теоретично не може да се случи. 
Децата да могат да се образоват? Е, повече от сега ли, когато ги приемат на килограм дори в университетите. Друг е въпросът дали децата искат да се образоват. Не, ако съдим по факта, че в час се държат като стадо побеснели маймуни, на които изобщо не им е до образование. 
България да е независима и суверенна държава? Айде, бе, отново ли ще ставаме независими? И от кого тоз път – от ЕС и НАТО? А ще ползваме ли пак

 братска Русия като освободител

 или сами ще отхвърлим ярема?  
Ще ползваме, къде ще ходим. Нали ротмистър Митрофанова вече предупреди – ще има руски санкции за онези български „луди глави“, които предпочитат „чичо Сам“ пред „държавните интереси“. 
Чии държавни интереси ли? Според мен - държавните интереси на Русия. Защото ако става дума за държавните интереси на България, ще излезе, че Митрофанова директно и безцеремонно се бърка в българските вътрешни дела. То и така излиза същото, де, ама човек може да не придиря толкоз – особено ако сам попадне в санкционния руски списък. Да, Кремъл може да не си дава сметка, но за някои хора от нормалния свят това е чест и привилегия. 
Не е чест и привилегия за никого обаче да познава лицето В. Вац., понякога представян като „геополитически анализатор“. Та този образ излезе с една от най-глупавите идеи, които съм чувал, като каза: „Има твърдо правило, че който е бил клиент в търговията с оръжие на САЩ, не може да влезе в списъка по закона „Магнитски“. 
Има твърд закон, а в него има „твърдо правило“. Или може би не в него, а извън него? Така или иначе, по този начин В. обяснява на българското простолюдие факта, че Бойко Борисов не е в този списък и вероятно никога няма да бъде в него. 
Гениално, признавам. Сам ли го измисли, бе, Вац. или колективен напън го сътвори? А може пък от Белия дом специално да информират доц. В за тънкостите на техните закони, затова той да познава вратичките в тях така издълбоко. 
Дали обаче други хора познават достатъчно добре тънкостите на българските закони, та да се измъкнат след огромния скандал, който се завихри покрай конспиративната среща на президентския съветник Пламен Узунов с някакво лице, от което той получава дебел хартиен плик с неизвестно, но натоварено със силни съмнение за дебел хартиен подкуп, съдържание. 
Честно, ако тези двамата не бяха така усърдно разигравали конспирацията с оставянето на телефоните далече, с писането и подаването на бележки и всички други елементарни, но ефективни ченгеджийски номера, ако те просто се бяха срещнали и единият беше дал на другия хартиен плик с нещо неизвестно вътре, може би щях да повярвам на версията, че са пури и алкохол – благодарност за свършена лична услуга. 
Да, тогава щях да повярвам, но сега – не. Просто няма как да повярва човек, с поведението си самите участници те принуждават да си кажеш – щом двамцата полагат толкова усилия да се скрият, да не бъдат засечени, значи в цялата работа 

има нещо много нередно
 
Само президентът Румен Радев май не схваща нещата така. Ако съдя по реакцията му, в която той опитва колкото може по-бързо да стигне до заветното – няма да коментирам, защото няма да коментирам. Радев дори не мисли за конспирацията, сякаш не я забелязва, нищо, че точно тя се набива на очи. 
Има само две възможни обяснения за тази президентска реакция, с която Радев опитва да неглижира важно събитие, камъните от което са в неговата градина. Едното обяснение е проява на обикновена глупост от негова страна, а другото - че 

Узунов здраво държи президента за топките

 и той не може да се раздели с него, дори в ситуация, натоварена с толкова много съмнения, че ако беше къща, вече щеше да е рухнала.  
Друг въпрос е откъде намират типове като Радев морал после да излязат по телевизора и да дават уроци по морал на целия български народ, умът ми не стига. 
Но може пък самият телевизор нещо да поврежда хората, знам ли. Да вземем за пример дори обикновени спортни събития, в които отново се намесват чудовищните измерения на човешката глупост, които Бисмарк предупреждава да ползваме пестеливо. 
Слушам коментаторите на Ролан Гарос и чувам – Саша Зверев това, Саша Зверев онова. На полуфинала Циципас бие руснака като маче у дирек, но те – ако беше това направил Саша, щеше да спечели, ако не беше свенлив, нямаше да загуби…..
На женския финал пък се появи Настя – Настя това, Настя онова. Не разбрахме чехкинята какви толкова лоши неща направи на въпросната Настя, та я победи, но напоително разбрахме как Настя за малко щяла да бие. 
Абе, викам си, тези коментатори да не са спали със Саша и Настя, заедно или поотделно, та ги чувстват така близки? Нямам друго обяснение. 
Но нещата не спряха дотук. Започна европейското по футбол и още в първия мач – ето ти „сборная“. 
Абе, каква сборная, бе, шушумиги, на футболния отбор на Русия се викаше „сборная“ по времето на СССР, когато в отбора имаше хора от всякакви държави, завладени от Кремъл – украинци, естонци, литовци, казахстанци и прочие. 
Сега, след като те се освободиха от руския гнет, отборът е чисто руски, никаква „сборная“ няма в него. Но нашите коментатори се държат така, сякаш още не са разбрали за падането на империята. 
А може и наистина да не са разбрали, кой ги знае. То глупостта нали по хората  ходи, не по гората.