De Profundis: Не България има комплекс от Русия, а Русия има комплекс от България

Българите, носим историческа вина, че сме се опитали да ограмотим руснаците, но не сме успели и това е родило голямо зло

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Какво става, когато работник и колхозничка със сърп и чук в ръка, гледат в светлото бъдеще? Става съветският „Мосфилм”, който, чрез лъжи и манипулации в киното, десетилетия наред опитваше да прикрие тъпотата на престъпната комунистическа система и в нейна полза изкривяваше дори класиците. 
А какво става, когато работник и колхозничка, въоръжени с чук и гек, се мъчат никой да не забележи тъмното руско минало, настояще и бъдеще? Става предаването „Взгляд, което чрез лъжи и манипулации в телевизията и сега опитва 

да прикрие тъпотата на престъпния путински режим

 и в негова полза изкривява историческата истина. 
Ирина Алекснис и Дмитрий Бавирин са богатирите, които се правят на умни, докато всъщност реализират поредната фаза от поредната руска провокация срещу България, организирана около празника на писмеността и културата ни – 24 май. 
В тази провокация досега участваха руският културно-информационен център в София, който организира изложба – фалшификат; Константин Пеев, български патриот на руска служба в този център, който публично си даваше вид, че не разбира защо се вдига този шум, след като всички руски лъжи са истина; не мина и без личното участие на патриарха на КГБ Кирил, който в Москва представи Светите равноапостоли Кирил и методий, закрилници на Европа, като „словенски просветители”. 
Подозирам, че сега академик Дмитрий Лихачов се върти в гроба като перка от срам заради надрънканите глупости и некадърния начин, по който КГБ пак се напъва да унизи българите. И пак не успява, защото с тъпото не става - за да унижиш някого, трябва да си по-умен от него, а умът на путинската шайка е само лаком и кървав. 
И ето го капакът – медийна акция във „Взгляд”, която направо „закова” българите заради реакцията им срещу руските лъжи. Както става ясно от устата на мъдреците Алекснис и Бавирин, София е неблагодарна, българите са комплексари, претенциите ни към руснаците са „псевдоисторически”, а Европа ни манипулира да мразим Русия и да не сме ѝ достатъчно признателни. Каквито би трябвало да бъдем, ако искаме пак да станем част от великия руски свят.  
Ама ние не искаме, бе! Не, бе, искате, но не го знаете – слушайте нас, ние ще ви кажем! 
Е, добре, да чуем какво казват чутовните руски „журналисти” и как смятат да ни убедят. Е, очевидно не смятат, защото, както казах, с простотии не става. 

Простотия първа

 Цитира се български журналист, възмутен, че „руснаците, вместо да благодарят на българите, и досега крият, дори изцяло отричат ролята и значението на българите за покръстването им и за създаването на руската литература”. Тук И. и Д. не вадят аргументи, за да докажат, че това възмущение не е правилно. Вероятно няма откъде да ги извадят, защото ако имаше…..
Нито пък уточняват, че не само един български журналист е възмутен от руските манипулации, а всички нормални български журналисти, цялата нормална българска историческа наука, нормалните български политици и изобщо - всички нормални българи. Не са възмутени от кремълската провокация само руските блюдолизници и рублоядци, но те пък не са нормални хора, така че мнението им не интересува никого. 

Простотия втора

 Като нямат аргументи в тази посока, И. и Д. бързат да прехвърлят разговора в друга – че най-голямото възмущение на въпросния български журналист всъщност е заради изявлението на Владимир Путин преди време, че „азбуката на братята Кирил и Методий идва от Македония”. И ликуват, че могат да уточнят: „Всъщност руският президент не е казвал нищо подобно, а само, че писмеността е дошла при нас, руснаците, от македонските земи”. 
А моето уточнение по този повод пък гласи: „О, свещена простота”. 
И аргументите ми са няколко. Да, Кирил и Методий са от Солун и той е в „македонските земи”, поне при Филип Македонски и сина му, Александър. Но ако говорим за модерна политическа история, Солун винаги е бил в „гръцките земи”. А през 9 век, когато живеят братята, е във „византийските земи”.  
Но – о, изненада, това всъщност няма никакво значение, защото Кирил и Методий никаква писменост на никакви руснаци не са давали. По две причини. 
Едната е, че създадената от тях азбука, наречена глаголица, и изпращането им на мисия във Великоморавия, имат една цел - политически да се откъснат от Запада и приобщят към Византия някои западни славяни от земите на днешна Моравия, Словения, чехия, Словакия, Хърватия. Въпреки, че е прекрасна и магическа, глаголицата е азбука, която от векове не се използва никъде, най-малкото – в Русия.
Другата причина е, че дори много да са искали да носят писменост на Русия, братята не са могли да го сторят, по простата причина, че тогава никаква Русия не съществува. Да, има Киевска Рус, но това е днешна Украйна. А Великото Московско княжество се пръква едва през 15 век. 
Но нали руснаците пишат на кирилица, тя откъде се е взела? – ще попита някой несведущ. Ами кирилицата се нарича така, не защото е създадена от Св. Кирил, а в негова чест. Тя е дело на учениците му, най-вероятно Климент и Наум, когато, след Великоморавия, те идват в България. Кирилицата е пригодена специално за характера на старобългарския език и с нея се изписват преведените богослужебни книги. Тези книги вече се пренасят в Киевска Рус, вероятно заедно с първия Киевски патриарх, българинът Михаил, а оттам по-късно стигат и до Московията. Тези книги не са „старославянски”, а именно старобългарски. 
Да, има и обратен процес – порусначеният старобългарски език през 18 – 19 век, се връща тук, вече като онова, което руската пропаганда нарича църковно-славянски. Но това е точно порусначен старобългарски, който днес е трудно да четем и разбираме, защото българският се развива бързо от синтетичен към аналитичен език и обновява чувствително речника си.  
Един приятел казваше, че ние, 

българите, носим историческа вина,

 че сме се опитали да ограмотим руснаците, но не сме успели и това е родило голямо зло. Е, аз не съм много съгласен, мисля, че ако си бяха останали татари, сега злото им щеше да е още по-голямо, ако това е възможно. Но е факт, руснаците трудно се учат на разум и добро. Нали Вайда споделяше и полския опит – за толкова години в империята, успяхме да научим москалите само да носят вратовръзка, нищо друго. 
Но да се върнем на 

простотия трета

 и умниците И. и Д. от „Взгляд”, които настояват на глупостта си. „С никаква азбука – хихикат те - няма да можем да опишем тази болка, която българските фолк-историци изпитват при споменаването на хипотезата, че Кирил и Методий са били гърци”. 
Ами това не е болка, това е законен присмех на историците по повод пълната руска тъпота. Защото братята не е ясно какви са точно по националност, но тогава подобни неща нямат значение – те са византийци, граждани на многонационалната Византийска империя, нейни висши църковни дейци и дипломати.
И пак питам – каква, по дяволите, е връзката на Кирил и Методий с кирилицата и Русия? Всички ли руснаци са толкова задръстени, та не знаят, че връзка няма или само онези, които опитват да провокират България?  

Простотия четвърта

 И. и Д. не закъсняват пак да споделят руската болка, че България е „неблагодарна” и да предявят „претенции” – „страната е освободена от турците от руските войски, а после и в двете световни войни воюва с германците срещу нас”. 
Освободена е от турците, за да бъде практически заробена от Русия, но добре, че тук има будни българи и това не става. 
В първата война – ако не бяхте стреляли по Варна и нахлули в Добруджа, нямаше да ви бием на ключовата дата 3 март, а заклетият русофил Вазов нямаше да ви проклина. 
Във Втората война – не сме си мръднали и пръста срещу вас, но, за сметка на това, вие ни обявихте война, нахлухте тук и ни наложихте сталинисткия комунистически режим, който ни дърпаше назад от нормалния свят цели 45 години. 
Забележка: Не ми е утеха, че вас пък ви дърпаше 70 години и пораженията върху психиката и разума ви са далеч по-големи. 
Много още простотии изчетох че са излезли от устата на двамата руски пишман журналисти, но ще коментирам само още една, 

пета простотия 

– твърдението им, че България и българите имат комплекс за малоценност пред великата Русия. 
Колеги, май сте чели нещичко за комплексите, но със сигурност нищо не сте разбрали. Защото няма как малкото да има комплекс от голямото, комплексът възниква, когато голямото започне да се страхува от малкото, да му завижда, да иска да е като него….. 
Какъвто, впрочем е случаят – не България има комплекс от Русия, а Русия има комплекс от България. 
Русия завижда, защото ние сме и винаги сме били част от напредналата европейска цивилизация, а тя – никога. Защото българите винаги са били по-умни, по-богати, по знаещи и можещи от руснаците, винаги са живели и живеят по-добре от тях – дори по комунистическо време. Тогава за вас бяхме истински Запад и тук руснак можеше да дойде на почивка само като специална награда. Знам и помня, рускини са ми го казвали. Русия иска България в своята орбита не за друго, а за да продължи да ни унижава, както го прави от десетилетия - но сега е особено бясна, защото не може да го постигне срещу страна, която е част от ЕС и НАТО. 
И накрая – нямам комплекс от Русия и руснаците, изобщо не ми пука за тях и не ме интересува какво правят те в кочината си, стига да ни оставят на мира и ние да си правим каквото си искаме. 
Но не, не ни оставят, постоянно се плезят и кълчат насреща ни, явно не си дават сметка, че са жалки, не страшни.