De Profundis: Путин атакува демокрацията в името на мира – ами да го умиротворим

Дори диктаторът да не е на власт, Русия е особен вид империя, тя ще си роди нов Путин - и той ще продължи да тормози всички от нейно име

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Свободният свят спешно трябва да приеме извънредно законодателство, посветено специално на отношенията с Русия. 

То трябва да има временен, макар и, вероятно, дългосрочен характер - с хоризонт не просто до пълното изтегляне на Русия от Украйна и другите окупирани чужди територии - Молдова, Грузия и прочие, но и до времето, когато страната реално ще престане да бъде заплаха за мира и сигурността по света. 

Подходът в случая трябва да е обратен на досегашния - не да се налагат меки санкции и те уж да се втвърдяват с увеличаване безчинствата на путинския режим, а обратно. Тъй като е налице безкрайно нагло и опасно за света престъпление - разпалване на война срещу демокрацията в сърцето на Европа - да се наложат сега, веднага, най-силните, най-крайните възможни санкции и евентуално, с отстъпленията, направени от режима, да се отпускат те малко по малко. 

Иначе работата няма да стане - нещо, което ясно се вижда, след като заканите на Запада за „страховити санкции“, ако Русия нахлуе в Украйна, се оказаха напълно неефективни приказки за наивници и само зарадваха Путин. 

В това извънредно законодателство, на първо място, Владимир Путин, Сергей Лавров и другите бесни кучета от кремълската шайка, трябва да бъдат 

официално обвинени във военни престъпления и обявени за международно издирване

С тях лично не трябва да се преговаря занапред вече никога. Всички страни от Свободния свят трябва да прекратят дипломатическите си отношения с Москва и там да остане само едно малко общо представителство на Запада, с което руснаците да контактуват. 

Същото се отнася и до визовия режим. Първо, трябва да се отнеме временния или постоянен статут на всички руснаци, които сега живеят на Запад - с необходимите хуманитарни и политически изключения - и те да бъдат върнати в Русия. Второ, визовият режим за излизане оттам трябва да бъде затегнат докрай, да се въведат строги правила, според които издаването на визи за пътуване в ЕС, САЩ, Япония или Австралия трябва да е крайно ограничено и да се реализира пак само чрез общо представителство на Запада. 

Туризъм в България ли? Ами почивайте в Сибир, гълъбчета. Разглеждане на катедрали? Гледахте, каквото гледахте…

Е, да, за да има единно общо дипломатическо представителство, ще трябва всички ние да се откажем от още малко суверенитет по въпросите на външната политика, но в момента общата позиция и общият интерес са наистина по-важни от тези на отделните държави и това трябва да е нашият ръководен принцип - обратното вече сме го играли, Путин и досега ни разделяше, като ни влияеше поотделно.  

Всички руски авоари в западни банки трябва да бъдат блокирани, да се забранят руските инвестиции в какъвто и да било бизнес на Запад, а вече направените инвестиции да се замразят. Русия трябва да бъде извадена от системата за международни разплащания SWIFT. Членството на Русия в международни търговски и други организации трябва да бъде прекратено, да бъде спрян достъпът на руски стоки на международните борси, да се забрани транспортирането на каквито и да било руски стоки по суша, въздух и вода през границите на страните от демократичния свят. 

На Русия трябва да могат да се продават само ограничен брой западни стоки и то на специални общи цени. 

Навсякъде в Свободния свят трябва 

да се спре разпространението на официалните руски медии, 

които са рупор на кремълската пропаганда; да се спре работата на местни медии, финансирани, пряко или косвено, с руски пари; да се инкриминира руската пропаганда, тоест, да има наказателно преследване за тъй наречените „руски тролове“ или „анализатори“, които разпространяват руските „опорни точки“ и оказват друга - пряка или косвена - подкрепа на руския режим и подпомагат реализацията на неговите престъпни интереси.  

Логично е също, че трябва да се забранят всички местни партии, които се финансират пряко или косвено от Русия и които се застъпват за руските интереси по един или друг начин, в една или друга сфера. Някакви санкции трябва да има и лично срещу западни политици, бизнесмени или културни дейци, които се поставят в услуга на Русия - такива като бившия германски канцлер Шрьодер, актьора Жерар Депардийо, режисьора Емир Кустурица, обвиненият в шпионаж Малинов и прочие типове.  

С други думи - трябва напълно и еднозначно да бъдат прекратени всички дипломатически, търговски, транспортни, културни и всякакви връзки с Русия, каквото и да ни струва това в икономически, политически или личен план. 

Кремъл трябва да бъде поставен буквално под карантина,

да остане максимално изолиран от останалия свят, а на Путин и шайката му да бъде обяснено еднозначно, че всеки опит за нова военна атака срещу когото и да било този път ще срещне пряк и силен военен отговор. 

Много ми се иска, разбира се, да не се налагаше да използвам думи като „забрана“, а тези и още много необходими стъпки - не мога да изброя всички - да се случат при единомислие у хората от Свободния свят, поради общата трезва преценка на опасностите, свързани с безумния кремълски режим - който заплашва не само Украйна, не само Европа, а и самите устои на демокрацията. 

За съжаление - няма го този здрав разум и това единомислие. Дори днес, в най-горещата фаза на конфликта, взривен от престъпната власт на Путин и кликата му, германски политици се оправдават, че е „много трудно“ да се изключи Русия от системата SWIFT, защото, видите ли, ще им закъса бизнеса с Русия. За италианци и французи също било трудно. Ами те са големи икономики, ще го преглътнат - да са мислили навреме и да са научили простичкият урок - който прави бизнес с Дявола, в един момент задължително гори, включително в Геената огнена. 

Да, естествено, всички тези предложения са свързани с ограничения на човешки права - имам предвид нашите собствени права, на хората от Свободния свят. Например няма да можем в Ермитажа и Пушкинския музей да се наслаждаваме на разни картини, откраднати от руснаците по едно или друго време. Но това ще го преглътнем, макар трудно, нали.  

На пръв поглед, ще бъдат нарушени и някои от водещите за нас демократични принципи, особено по отношение на Русия и руснаците.

Но очевидно такова време е дошло - с цената на известни жертви, трябва да спасим демокрацията, защото иначе утре може да нямаме какво да спасяваме и къде да прилагаме тези свои принципи. Достатъчно е да прочетете лъжливите и нагли изказвания на Путин от последните дни, за да разберете, че 

за него демокрацията е основният враг, 

когото той иска да унищожи. Достатъчно е само дори да чуете думите му, казани пред представители на руския бизнес, че войната в Украйна се води в името на мира, за да разберете какво става и в какво състояние се намираме. 

Да, за това състояние не ни е виновен само Путин, виновни сме и самите ние, че не взехме необходимите мерки навреме - затова сега ще трябва да плащаме двойна и тройна цена. Но все пак - по добре да я платим и да решим рязко проблема, отколкото да продължим да шикалкавим, сами да се мъчим, а и да го завещаем на децата си. 

Защото Русия не само няма да спре с агресията срещу света. Дори да не е Путин на власт, Русия е особен вид империя, тя ще си роди нов Путин - и той ще продължи да тормози всички от нейно име. 

И още нещо, което чувам като възражение - защо заради путинския режим да обричаме на страдания обикновените руснаци, които са невинни. 

Ами да помислим. Първо, за да поддържа и развива армията си, не Западът, а Кремъл харчи щедро парите на руските данъкоплатци, вместо да ги използва в тяхна полза.

Второ, като води престъпните си войни, Кремъл обрича на страдание не само обикновените руснаци, като ги праща да мрат в името на лъжливи, напълно безумни и безсмислени каузи, а и хората, които атакува и които „обикновените“, а също и „невинните“ руснаци избиват по негова заповед. 

Трето, както царският и болшевишкият режим, така и Путинският съзнателно държи тъй наречените обикновени руснаци в материална и духовна нищета, за да може по-лесно да ги баламосва и управлява.

Четвърто, Кремъл, заедно с назначените от него „бизнесмени“, присвоява огромната част от печалбите от разпродажбата на руски активи и обрича идните поколения на бедност. 

И пето, според експресно проучване на Всероссийский центр изучения общественного мнения (ВЦИОМ), 73 на сто от руснаците подкрепят признаването на Донецк и Луганск. Това да ви звучи като невинност? Дори да лъжат руските социолози, изглежда не лъжат чак толкова много, защото резултатът съответства напълно на подкрепата, която режимът получи за присвояването на Крим и в други подобни случаи.  

Да, в Русия има някакви съпротивителни сили и една част от тях трябва да бъдат подкрепени с всички средства отвън в борбата им срещу престъпния режим на Путин. Да не забравяме, обаче, 

голяма част от опозицията в Русия са комунисти-динозаври и други видове левичари,

плюс ултранационалисти, които критикуват Путин, че е прекалено мек със Запада. Така че сътрудничеството с руската опозиция е трудно по същата причина, по която е трудна интеграцията на ромите - ние работим с тях като с единна общност, а те не са такава и затова голяма част от парата отива в свирката. 

Така или иначе обаче, като цяло аз съм сигурно последният човек, който би искал да ограничава права и да нарушава принципи - затова казвам, че всичко описано трябва да стане с приемане на извънредно законодателство, което да има временен характер, да е ориентирано и да засяга само и единствено отношенията с Русия, и да ни е обица на ухото, за да не стигаме дотук и в други подобни случаи.