De Profundis:Светът не се състои само от послушни руснаци, мистър Путин

От 30 години управляващите политически на Запад живеят не в реалността, а в илюзията, че с разпада на СССР проблемът е решен

Повелителят на Кремъл

Повелителят на Кремъл

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Колкото и да съм сигурен, че новата 2020 година ще бъде прекрасна за всички нас поотделно, граждани, принуден съм да направя неприятната прогноза, че целокупно тя няма да е чак толкова добра - най-вече защото и през нея 

Путин няма да ни остави на мира
 
Това смешно градинско джудже наистина се взе твърде на сериозно. По всичко личи, че нощем сънува как не само подвластните му руски крепостни, но и целият останал свят денонощно зяпа в посока Кремъл, в очакване да чуе поредната му велика мъдрост или поне поредната му височайша заповед. За да му козирува и да отърчи да изпълнява. 
А ако някой персонаж в този императорски сън случайно вземе, та му възрази, джуджо се тръшка по земята и рита с крачета от възмущение – зер, нарушават му се правата да е най-велик и почитан. 
Този неприятен цирк, в който за съжаление живеем вече твърде много години, е по-лош дори от онзи, разиграван от съветските дебили по времето на СССР. Казвам го с ясно съзнание, плод на горчив опит – точно половината ми живот мина тогава, при изкуфелите старци от московското Политбюро, а другата половина сега, при техните малоумни наследници, изперкали на тема руско величие. И то при цялото нестихващо руско нещастие…..
Причина за разликата между двата руски цирка е, че преди имаше целенасочена и, поне донякъде - добре организирана, обща политика на сдържане от страна на Запада, докато сега такова животно няма. За съжаление, дори не се очертава да се пръкне в обозримо бъдеще, защото от 30 години насам управляващите политически елити тук, на Запад предпочитат да живеят не в реалността, а в 

илюзията, че с разпада на СССР проблемът е решен

 И никакви доказателства за обратното не им въздействат в посока връщане към политиката на здрав разум и здрава тояга.  
Ако им въздействаха, нямаше например Полша да бъде оставена сама да възразява на Путин, който нападна решението на Европейския парламент да осъди не само Хитлер, но и Сталин за разпалването на Втората световна война. 
Според руския император, да се приравни СССР с хитлеристка Германия е „връх на цинизма”. 
Ще се изненадате, граждани, но аз напълно разбирам възмущението му – от високата кремълска позиция звучи наистина цинично Хитлер, който е само малкото братче или нещо като не особено кадърен ученик по социализъм на Сталин, да се приравнява по такъв начин с най-великия руски владетел на всички времена. Затова според Путин при сравнението между двамата трябва винаги да се изтъква руското предимство, което е и напълно очевидно.  
Първо, Хитлер никога не експроприира цялата собственост на всички свои поданици, както правят Сталин и болшевиките. Неслучайно Германия, която е смляна на кайма след войната, се възстановява доста по-бързо, отколкото източно-европейските страни, включително България, живели дълго и мирно насред прелестите на социализма. 
Ако някой възрази, че тогава за немците има американски „План Маршал”, а се  га за нас – не, да помисли пак. Тогава и на нас е предложена помощ по плана Маршал, но ние гордо сме я отказали, защото нали ще строим социализъм. Сега пък години наред получаваме щедри пари от ЕС - но как и за какво ги използваме. Или в чии джобове отиват, да попитам също.  
Но да се върнем на темата, която така вълнува другаря Путин – за великия Сталин и ученика му Хитлер. 
Второ, Хитлер никога не е можел да си позволи - и затова не си е позволявал, толкова масови репресии дори сред „освободените” народи, какво остава сред самите германци, колкото Сталин сред многонационалните си поданици, включително руснаците. 
Трето, не Хитлер е измислил концлагера като място за медитация, където се пращат неприятните за властта  граждани - Ленин е авторът. Това е едно от наистина малкото изобретения на реалния социализъм, а Сталин го развива и довежда до върха. 
Да, до онзи връх на цинизма, при който дори гражданите на СССР, намерени в немските концлагери, независимо руснаци, евреи, татари или други, не се пускат по родните им места да си починат и да се лекуват, а се пращат право в руските концлагери, пръснати из мъртвите сибирски полета.
Четвърто, не Хитлер в нарушение на Версайския договор предоставя бази и обучава руски танкисти и пилоти за война срещу Запада, а Сталин обучава немски танкисти и пилоти за тази цел. 
Сметката е проста – първо Хитлер ако не унищожава, то поне омаломощава до край Европа, после Сталин със свежи сили прегазва приятеля си и пристига в Париж. Но не за друго, ами щото е голям любител на изкуството и културата, с които се славят тези земи.  
Пето, не Хитлер снабдява Сталин с всякакви суровини, за да подпомага развитието на военната му индустрия и да го тласка в конфликт със Запада, обратно, Сталин снабдява Хитлер до последната секунда преди войната. А дори и след като атаката на Малкото братче срещу Големия брат вече е започнала.
Такива ми ти работи, господа офицери – затова 

Путин не дава прах да падне върху кумира му Сталин

 Ама, ха, ще сравняват те с него някакъв си жалък Хитлер – цинизъм е, ами какво друго. 
Освен това, когато се нахвърли върху споменатото решение на Европейския парламент, Путин каза, че цялата вина за избухването на ВСВ носят Англия и Франция, защото са подписали с Хитлер споразумението от Мюнхен. Направили са го доброволно и така си поделили с Хитлер Чехословакия. 
Докато руското споразумение, пактът „Молотов – Рибентроп”, е принудително подписано от руснаците…..и…..
Следвате ли мисълта на Путин какво става нататък? Ами не, не я следвате, защото няма такава, има мълчание. Премълчаване. Тоест – съзнателна и целенасочена лъжа.
Първо, не е вярно, че Даладие и Чембърлейн подписват мюнхенското споразумение за кеф, защото много го искат или защото печелят нещо от него. Не, те не искат да воюват и го правят като опит да озаптят Хитлер с мирни средства. Последен опит, както се оказва и както ги предупреждава Чърчил. 
Ходът е погрешен, да, но от днешна гледна точка. А жалката роля на Чембърлейн и Даладие е историческо предупреждение към днешните водещи европейски политици и отношението им към наглостта на Путин. Дано наистина не се окажат в незавидната роля да извадят красивите очи на Европа, вместо да изпишат веждите ѝ. Впрочем, жал ми е в случая не за тях, а за нас, „обикновените” европейци. 
Второ, не е вярно, че с Мюнхенското споразумение Англия и Франция си поделят Чехословакия с Германия. Вярно, Германия влиза там. Но Англия и Франция? Откъде накъде пък такава нагла измислица? 
Но явно точно тя е необходима на Путин, за да опита да балансира с тази лъжа другата - че след подписването на Пакта „Молотов – Рибентроп”…..мълчание…..
Е, добре, де, в най-лошия случай чуваме обяснение, че Русия наистина влиза в Полша, но само от братска любов, колкото да я предпази от пълна немска окупация. А не, за да реализира поредната стъпка от мръсната си империалистическа политика, това никой дори да не смее да си го помисли.  
Но това е третото – Русия нахлува в Полша, поделя си я с германците, както е по договор, а войниците и офицерите от двете братски армии, съветската и германската, се прегръщат, пият шнапс и водка, танцуват и си правят общи паради на брега на Висла. 
Ако не друго – има поне много снимки от тези тържествени моменти. 
Четвърто, след Полша идва ред на Финландия. Не знаете ли? СССР изведнъж предявява претенции за някои финландски територии и, след като храбрите фини отказват, Москва едностранно зачертава съществуващия договор за ненападение от 1932 и подхваща тъй наречената Зимна война. В която се задавя от победата, но това е друга тема.
Руската агресия срещу Финландия обаче става възможна…..о, не, не е възможно, бе, другарю Путин, но все пак е истина…..става възможно, точно защото според Пакта „Молотов – Рибентроп” Финландия е в руската зона за преразпределение на Европа. Ако беше в немската, руснаците нямаше да посмеят да нахлуят изобщо. А ако беше предвидена за подялба, щяха да си правят тучни съвместни паради с германците и в Хелзинки. 
Пето, в тайния протокол на Пакта „Молотов – Ребентроп” се предвижда Литва да е в руската зона, а в замяна Германия получава част от Източна Полша. Сталин обаче се прави на хитър, сключва тъй наречените договори за взаимопомощ с Литва, Латвия и Естония, а на 15-17 юни 1940 

вкарва 300 хилядна армия и ги окупира за следващите близо 50 години

Но и тази история има предистория. Историкът Алгимантас Каспаравичус вади документи за доста по-ранните отношения между Берлин и Москва. Според Дойче веле, той цитира писмо на съветския дипломат Сергей Александровский, който през 1925 пише: „В средносрочна перспектива Германия може да ни предложи да вземем Естония и Литва”.
Да-а-а, та по този повод смятам да цитирам думи на самия Путин по темата: „Когато четеш архивите, всичко става ясно”. 
Бих добавил – когато си толкова тъп, че четеш от архивите само онова, което на теб ти е изгодно, винаги ставаш за смях. 
Светът не се състои само от послушни руснаци, мистър Путин!