Изборите на 4 април са първият тест за новите хибридни оръжия на посланик Митрофанова

Пратеникът на Кремъл трябва да препакетира в нова опаковка имиджа на Русия

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

Новият руски посланик идва у нас точно преди изборите за Народно събрание. На есен предстоят и президентски. От тези избори ще зависи в каква посока ще върви България. Именно 2021 е годината, в която това ще се реши и последствията от което ще бъдат дългосрочни.

През следващите няколко години (един мандат на посланик) ще бъде решено дали България ще се развива като нормална европейска държава, силен и достоен член на НАТО и ЕС, с върховенство на закона, или ще се превърне в 

сива периферия на ЕС,

 която е формално член на НАТО и ЕС, но фактически е руски "троянски кон" в двата съюза. Това е залогът, за който идва тук да се бори новият посланик Елеонора Митрофанова, която служи на Москва и нейната реваншистка стратегия.

Със смяната на караула в руското посолство настъпва и промяна в начина, по който руснаците ще се месят във вътрешната ни политика през идните години. Кремъл вече преминава на по-твърд и директен начин на въздействие върху политическите процеси у нас - чрез подкрепа на отявлено проруски политически субекти. Затова и този руски политически проект у нас ще се роди на основата на Национално движение "Русофили". Това ще разбърка картите и сред самите проруски политици у нас, които, като за начало, ще започнат да се конкурират за 

повече внимание от страна на Кремъл

 Към момента фаворит е движението на Николай Малинов.
Картината на анализа обаче ще стане по-пълна, ако разгледаме взаимовръзките в малко по-широк план.
Задачата на новия първи дипломат на Кремъл е да организира по-ефективно работата на руското посолство с политическите субекти у нас. Това може да стане обаче по-резултатно като преди това се реорганизира работата на дипломатическата мисия с българското общество, така че пред него образът на Русия да бъде представен в максимално добра за Кремъл светлина. Не само да се излъска имиджът на Русия, но този образ да се препакетира в нова опаковка, която да го направи по-продаваем сред хората у нас, така че да се промотират проруските политически формации. Първият тест идва на изборите на 4 април.
Впрочем това е и задачата на федералната агенция Россотрудничество, която след смяната на ръководството си през юни миналата година, преминава през дълбока реорганизация на дейността си. Фокусът на работата й е, просто казано, да печели повече приятели на Русия в чужбина. Всъщност агенцията се реформира, за да стане по-ефективен 

инструмент на руската хибридна война

 против България.

Елеонора Валентиновна Митрофанова, като бивш ръководител на Россотрудничество и като новоназначен посланик в България, ще има като първа важна задача да реализира именно тази нова визия на агенцията, разработена и реализирана от наследника на нейния пост Евгений Александрович Примаков.
Въпросът е доколко старият ръководител на Россотрудничество ще успее да се пренастрои, за да помогне за реализирането на новата визия за агенцията именно у нас.
Времето ще покаже доколко посланик Митрофанова ще изпълни ефективно тази задача, но едно е сигурно - чака ни трудна предизборна кампания, в която Русия ще се намесва вече с по-директни инструменти за хибридно влияние. Чака ни тежка политическа година.

Първият тест е на 4 април

 На тази дата, не трябва да забравяме, е подписан Северноатлантическият договор.
Важното сега е какво ще ни донесе 4 април. Дали България ще продължи по пътя на направения евроатлантически избор на обществото ни, като градим една силна и успешна държава в НАТО и ЕС? Или този ден ще отвори хронична политическа нестабилност, като така се превърне в парадна врата, през която руската намеса в българската политика тържествено ще отбележи успешен нов етап?
Това зависи от нас самите!
Време е да се обединим около евроатлантическите ценности!