Направете коалиция, за да се отрежат мераците на мафията, да се избегне гражданска война

Кръгът Борисов-Пеевски все още е на власт, а новото статукво минава задължително през нови избори догодина

Авторът

Авторът

Димитър Попов

Мислех си, че съм един от тези, които „сглобката“ няма с какво да изненада, защото знам, че в нея скандалите са театрални монолози, а некоалицията е абсолютно гарантирана до ротацията догодина. И все пак, като чух, че футболните агитки са на улицата, като знам че те работят само на повикване и техните протести винаги са платени и организирани от съответните олигарси; като видях как нападнаха полицията с явната цел да направят погром в София, се уплаших, че политическите актьори може да са прекалили с реализма в театралното изкуство или с алкохола.
Имах основание, защото в рамките на два дни те ни дадоха още 

няколко силно сугестирани представления 

по различни теми – представлението „Републикански бюджет“, шоуто „Дерогация за „Лукойл“; пиесата „Оставки на министри“; драмата „Вот на недоверие“; театъра на абсурда „В очакване на Пеевски“; и всичко това рекламирано със крясъците „Путинисти, путинисти…“
Разбира се, нито една от тези театрални драми не завърши с трагичен финал. Футболните агитки бързо се прибраха, а Боби Михайлов подаде оставка; бюджета беше скалъпен с леки корекции и уговорки; дерогацията за Лукойл, естествено, остава; оставки на министри няма да има; вота на недоверие се провали; Пеевски пристигна и пое нещата в свои ръце; възгласите „Путинисти, путинисти…“ вече са забравени.
Сега пак ще слушаме само лекото скърцане в сглобката, докато на актьорите не им хрумне ново представление…Защото Борисов и Пеевски ще продължат да клатят лодката, докато не постигнат главното – ПП да бъде изчегъртана от политическата сцена. 
Често чувам, че „некоалицията“, с нейните скандали и слабо правителство, няма алтернатива. Политическа алтернатива за правителство на други политически сили наистина няма. Но има друга алтернатива, за която почти не се говори:

 „сглобката“ да стане нормална политическа коалиция

 Коалиция, с официално подписано споразумение, с поделена отговорност, с ангажименти на всички партии за подкрепа, с техни министри, с разписана управленска програма за цял мандат. 
Категорично не са прави тези, които смятат, че това няма нищо да промени. Напротив! В момента Борисов е с развързани ръце и с огромно поле за всякакви политически маневри – да се прави на управляващ, на баща, на наставник, на учител, на психоаналитик, на опозиционер, и дори на изнудвач в някои моменти. Една истинска коалиция ще му даде негови министри и ще промени изцяло поведението му към това правителство, което ще бъде негово, а не просто „тяхното“ правителство, което подкрепял. Дайте му регионалното министерство, дайте му спортното, дайте му МВР, дайте му пари за магистрали и той ще спре да клати лодката, защото ще си направи сметката за 4 години напред…И най-важното – ще носи отговорност, каквато сега на практика не носи.
Не са прави тези, които твърдят, че такава коалиция е невъзможна заради избирателите, които не понасяли Петков и Борисов да седят в една и съща стая, камо ли в едно правителство. Вярно е, че такива избиратели има и тях ги създадоха лидери като Радев, Нинова, Слави Трифонов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, които ги надъхваха, че политиката е война, в която противникът трябва да бъде унищожен. Те така радикализираха политическото пространство, че сега в него гъмжи от враждебни фен групи, които се мерят с думи по социалните мрежи и чакат мига, в който ще го правят и с камъни по улиците. Сега тези политици трябва да си вземат думите назад и това е възможно само като направят официална коалиция с противника. 
Тези неестествени политически явления „ротация“ и „сглобка“ не са български принос в световната политика. Такава ротация на премиери има в Ливан и в Босна и Херцеговина, където в управлението се редуват партии на различни етнически групи и религиозни номинации, а целта е 

да се избегне гражданска война

 между тях, която ще пламне веднага, ако ротацията се провали. Ние не сме в такава ситуация, за щастие, така че коалиция при нас е напълно възможна. И даже задължителна!
Киро и Асен определено нямат стратегическо мислене. По тази причина не си дават сметка колко сериозно е намерението на Борисов да ги заличи от политиката изобщо. Не разбират също, че единственото им спасение е да направят нормална коалиция с ГЕРБ и ДПС. Те и тогава ще изчезнат от политиката, но това ще стане след 4 години, а не догодина през март, когато предстои ротацията и те чуят истинското намерение на Борисов, което може да се предвиди отсега – той ще поиска коалиция или с ДБ и ДПС - без ПП, или предсрочни избори. И в онзи момент с политическата кариера на Киро и Асен ще е свършено окончателно. 
А те дори няма да са управлявали наистина, въпреки че сега правителството се води тяхно! В тази сглобка министрите само номинално са предлагани от ПП-ДБ, иначе са одобрявани от ГЕРБ и без тяхно съгласие не е назначен нито един. Хората в това правителство са просто заложници на сглобката, които седят на министерските кресла и се чудят на кой Бог да се кланят. Ако направят каквото иска Кирчо, ще налетят на гневния Борисов; ако послушат какво им нашепва Пеевски, ще трябва да спорят със свръх емоционалния Петков, който определено налита и на бой.
По тази причина министрите си мълчат, кротуват си, крият се от камерите и от парламента, гледат да не вършат нищо, и казват по една две думи само ако има криза в национален мащаб. Такъв кабинет, който няма политическа подкрепа за трайни политики, става силно 

зависим от мафията,

 която използва крамолите в политическо пространство за своите нечисти сделки. Гледали сме този филм по времето на Любен Беров…
За съжаление това правителство Денков-Габриел все повече напомня на слабото правителство на онзи професор от началото на демокрацията. И дава все повече поводи, особено на руската пропаганда в България, да развива тезата, че некадърното управление е вредно за страната, че неговата евроатлантическа ориентация не оправдава съществуването му, защото членството на България в НАТО и в ЕС не са застрашени. Дори Румен Радев е натовски генерал, напомнят агитаторите и изреждат, че слабото правителство помпи инфлацията, създава хаос по улиците, застрашава обществения ред, продава телевизиите и пресата на американското посолство, ще даде на американците петролната рафинерия и цялата ни енергетика, превръщайки ни в колония накрая...
В България има не една и две медии, които работят по тази абсурдна концепция, превъртайки я в новините и в коментарите си хиляди пъти. Очевидно за такава теза Кремъл плаща, при това щедро, както се чува.
За съжаление, заетата с вътрешни крамоли евроатлантическа „сглобка“ не дава сериозен отпор на такива внушения. Не чувам да признае най-сетне и основния контекст на международната политика – ние се намираме

 в състояние на война с Русия

 Както и да го умуваме, това е война! Започна я агресивния войнолюбец Путин с намерение да завладее каквото може от Европа и да си върне бившия СССР. Путин не гледа на България нито като на приятелска държава, нито като на братска; за него България е враг, който трябва да бъде поставен отново под руски ботуш. Сега не може да нападне и нас, както нападна Украйна, но има намерение да го направи някой ден. Световни експерти прогнозират, че Путин сериозно обмисля възможност за нахлуване в страни от НАТО и привеждат като доказателство това, че цялата руска икономика е прехвърлена на военни релси. 
Затова всички пропагандни внушения на проруските медии у нас представляват хибридно нападение и агресия срещу България. Те са част от войната на Путин срещу НАТО, срещу международния ред и морал, срещу българската безопасност. 
Та в този смисъл ни е нужно силно правителство, с голяма политическа подкрепа. Сглобката не го осигурява. Единственото спасение изглежда партиите да направят коалиция и да определят като един от своите приоритети руската агресия. Тъкмо сега Борисов и Пеевски са евроатлантици и не биха оспорили такъв приоритет по никой начин. 

Естествено, създаването на официална коалиция на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ е само добро пожелание. Аз съм реалист. Като анализирам фактите, които всички виждаме, по-скоро смятам, че планът на Борисов ще успее и до ротацията догодина той ще изпълни главната си цел – да прати ПП в политическия архив. Борисов правилно е преценил, че олигарсите зад ПП-ДБ няма да му пречат,  защото сега са като Мултигруп по времето на Беров. Вероятно и те са наясно, че ПП трябва да се подмени с друг политически проект, тъй като Киро и Асен бързо се износиха и не изпълниха главната задача -  да се задържат на власт достатъчно дълго, за да могат олигарсите да създадат ново статукво в своя изгода. Кръгът Борисов-Пеевски все още е на власт, а новото статукво минава задължително през нови избори догодина.
Това е положението...