Прозорецът, който Путин затвори, за да не му духа

Диктаторът е решил да възстанови азиатския тип деспотия, за да може да се застрахова, че изпратените да умрат няма да обърнат оръжието си към Москва, както направи Пригожин

Светослав Пинтев

Наскоро научих от едно руско опозиционно издание, че представители на талибаните от Афганистан били скъпи гости на Културния форум в Санкт Петербург, където Путин каза, че Русия оставя "отворен прозорец" към Европа“.  У нас възторжено отразиха събитието с тази фундаментална реч "Россия сегодня" и немалко други медии. Всички пропуснаха да споменат другарите талибани и тяхната културна делегация. А трябваше. Защото тези културни дейци са живото доказателство, че 

Путин пак лъже

 Той много бърза да затвори плътно този пуст прозорец към Европа, отворен от Петър Велики, руският президент сам каза, че му духало от него. Или по-скоро бърза да го зазида за вечни времена. Това стремление противоречи на здравия разум, но вече е очевидно.

 "Насърчаването на музиката води към морален упадък,

 а изпълняването ѝ отклонява младежта от правия път", заявиха преди около месец талибанските власти в Афганистан в лицето на Министерството за насърчаване на добродетелите и борба с пороците. Великолепно име, какво ще кажете?
Тези талибански юнаци масово конфискуват музикални инструменти и ги горят на големи клади.  Това се казва насърчаване на културата, като скоро тази практика може да се въведе ударно и в самата Русия. Няма да е никак чудно наистина, ако Кремъл последва този светъл пример, за да не си мислят младежите за песни, пляски, китари и балалайки, а само как да се превърнат по-скоро в пушечно месо на фронта, да загинат геройски за Путину, вместо от препиване, както веднъж поиска той.
 Още повече, че Русия вече изобщо не крие, че гледа към диваците, останали в Азия, защото не иска Европа, а и тя не ще и да чуе за Вова и компания. В този смисъл трябва да се интерпретират и лиричните отклонения на Путин за Александър Невски и Златната орда. Там той много точно описа какво иска  и колко му е скъпо наследството на ордата, ръководена от принципите на Чингис хан.
„Москва на този етап може да не мисли за възстановяване на отношенията с Европейския съюз“,  пък заяви на Примаковските четения босът на руското външно министерство Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс. И продължи с интересни разсъждения. „Сега трябва да помислим как не можем да зависим от 

тези обрати в европейската политика,

 предимно в търговията, икономиката и инвестициите, които Европа прави под влиянието на Вашингтон. Трябва да се защитим във всички ключови сектори на нашата икономика, нашия живот като цяло, нашата сигурност, разбира се, от която зависи бъдещето на страната“, заяви Сергей Лавров, на когото така щедро разрешихме да прелети над България, после се оказа, че не сме го пуснали, защото летял с Мария Захарова. И той лъже, както обикновено. Иска да каже, че Русия трябва да се защити от така противното на Кремъл западно свободомислие, от идеите за човешки права, срещу които Сталин издигна Желязната завеса. 
Сергей Лавров пътува неотдавна до Северна Корея, ако си спомняте. Отиде там, за да моли за оръжия 

другаря Ким Чен Ун,

 лидер на Корейската работническа партия, вожд на народа на КНДР, върховен главнокомандващ и маршал на Корейската народна армия, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия. „Руската федерация изразява пълната си подкрепа и солидарност със стремежите на КНДР“, заяви Лавров в речта си  в Пхенян. Бих допълнил, че това е напълно разбираемо, защото Москва има съвсем същите стремежи – да превърне в покорен добитък собственото си население и да размахва ядрената бухалка пред очите на цивилизования свят. Като подгони стадото към него с бойни викове.
Путин очевидно е решил да възстанови в още по-голяма степен азиатския тип деспотия в страната си, за да може да се застрахова, че изпратените да умрат няма да обърнат оръжието си към Москва, както направи Пригожин.

Известният руски политик и публицист Леонид Гозмен писа в moscowtimes.ru:
 
„Покорно отиват на заколение,

 а кога е било иначе? Вярват ли на лудата пропаганда? И през 1968 г. вярваха, че ако не бяхме влезли в Чехословакия, Бундесверът щеше да е там още на следващия ден. Между другото, винаги сме имали протестиращи герои – и по време на Пражката пролет и след това, чак до наши дни. Да, всички знаехме това. Но сега, в допълнение към това знание, мнозина имат усещането за неотменимост на случилото се - това вече не е трагичен епизод, последствията от който по принцип могат да бъдат преодолени. Това е естествено състояние за страната и ще е вечно!“.

Да,  Путин се стреми да превърне Русия в Афганистан и Северна Корея едновременно. Завинаги... Копейковци, волгинци и шаренковци да побързат, да не изпуснат да станат талибански партийни секретари. Тук и без това нямат място.