Тръмп, Радев и краят на демокрацията

За единия държавата е фирма, а за другия рота, подлежащи на едноличните им заповеди

Радев и Тръмп

Радев и Тръмп

Димитър Попов

Гледах на живо от Вашингтон атаката срещу Конгреса, надъхана от американския президент Тръмп и се питах защо той провокира такъв метеж, който рискува да разруши самата демокрация? Нали е наясно, че няма как да получи втори мандат след като електоратите вече избраха Байдън. Рационален мотив не открих и стигнах до извода, че го движат 

ирационални сили,

като онези в абсурдния театър на Йожен Йонеску. 

Очевидно причината е в неговия неуравновесен характер, реших накрая. Още когато стана президент, Американската психиатрична асоциация публикува становище, че  той не е годен за тази работа. Разбира се, нямаше как да се отмени изборът на гражданите, така че мнението на психиатрите остана в архива. Но то беше интересно със заключенията си, които бяха допълнени от политолози и роднини на Тръмп, затова ще напомня какво се говореше тогава. Тръмп е човек с неуравновесен, импулсивен характер, склонен към агресия и към необмислени действия, със силно авторитарен уклон. Той има ниско образование и качества на дребен мошеник – склонност към измами, липса на чувство за дълг, достойнство, честност, силно отмъстителна и дребнава натура. Освен това Тръмп няма никакъв опит като политик или общественик. Целия му стаж идва от медиите, където се е подвизавал като водещ на шоу програми. Опит има в бизнеса като строителен предприемач, но е фалирал три пъти и винаги е бил 

спасяван от руски капитали

За него държавата е фирма, която му принадлежи за 4 години, а държавните институции са просто бариери пред едноличното му управление. За Тръмп законите не значат нищо, щом не са подписани от него.

Не е изненада, че такъв човек надъха своите привърженици срещу Конгреса. Точно така постъпват хора като Тръмп. Ако играе покер, например и загуби, той няма да признае загубата и ще откаже да плати с аргумента, че са го измамили, независимо, че всички наоколо отлично знаят, че е загубил честно. 

Естествено САЩ са силна демокрация и се справиха с този отмъстителен нещастник. Слава богу, че не е президент В България, помислих си, защото тук щеше да разруши държавата. И тогава, ако щете вярвайте, ме обля студена вълна – дали пък не бъркам!

Я сравнете профила на президента Румен Радев с този на американския президент! Радев също поведе 

въстание срещу парламента и правителството

през лятото. Той по същия начин надъхваше своите привърженици да изгонят мутрите, които ще фалшифицират изборите и  ги приканваше да не спират пред полицейските кордони. Дори обвини парламента в безволие и поиска разпускането му незабавно. А повода за неговия гняв тогава беше влизането на прокурори в президентството, където гъмжеше от президентски съветници, шпиониращи в полза на Русия. Покрай това го отнесе и главният прокурор, когото Радев също поиска да изхвърли от прокуратурата, защото е посмял да му арестува хората...

Също като Тръмп, Радев е 

импулсивен човек, силно отмъстителен, склонен към агресия,

както се видя от вдигнатия му юмрук пред президентството. Също като американския президент Радев няма никакъв опит в политиката и след четири години във властта така и не разбра къде се намира. За разлика от Тръмп, Радев има опит в армията, а не в строителството. Затова държавата за него е рота, подлежаща на едноличните му заповеди.

Както и Тръмп, Радев е обвиняван за връзки с Москва, които той никога не е отричал. Също като Тръмп българският президент е склонен да погази конституцията и законите в гнева си. Например, заряза задължението да бъде обединител на нацията и да е арбитър между спорещите партии при нужда, като не само взе страна в техните конфликти, но и организира уличен метеж срещу законно правителство. 

Също като Тръмп, Радев има голяма партия зад гърба си. БСП със сигурност ще използва амбициите му да бъде едноличен политически фактор, в своя полза. Заявка да употребяват Радев дадоха и от „Да България”, където виждат в него острието срещу ГЕРБ и съюзник в битката срещу Борисов.

В България тази година предстоят два пъти избори. Радев вече намекна, че не вярва в честността на парламентарните избори през пролетта. През есента идват президентски, в които той ще участва. Ако ги загуби - дали ще си признае загубата? Или ще гледаме сериал като американския и по българските телевизии…

Хората като 

Тръмп и Радев – авторитарни, отмъстителни души, които застрашават демокрацията,

вече имат власт на много места в света. Те са опасни, доколкото действат ирационално и напълно безотговорно. Радев не е от калибъра на Тръмп, естествено, но зад него има голямо множество българи, които мечтаят за твърда ръка. Според проучване на Евростат те бяха 45% и са повече от искащите демокрация у нас. Тези хора – обидени, уплашени, глупави, лесно ще приемат всяка диктатура, която им говори на техния език. 

Шанса на такива кандидат – диктатори като Радев, да вземат властта е в подценяването на тяхната значимост. Никой не очакваше, че Тръмп ще стане президент – в началото просто му се смееха. Той обаче победи на изборите и накрая, както видяхме, всички плачеха! И Радев беше силно подценен от Борисов, докато не се оказа предводител на улично въстание срещу правителството. Сега всички гледат към президентството със страх. Каже ли нещо Радев, Борисов бърза да му отговаря.  Защото иска или не, президентът е държавникът с най-висок рейтинг в България.

Тръмпизма няма да си отиде с Тръмп – в това съм сигурен. И онези господа и другари, които сега си правят сметки да използват Радев в своите политически игри, трябва да знаят, че си играят с опасен огън, който може да изгори и техния юрган…