В парламента се краде, Корнелия ПЕС превзе!

За днешните български социалисти няма проблем да са по близо до „Алтернатива за Германия“ и бандата на Льо Пен, щом са приятели на Путин

Социализмът е някъде там

Социализмът е някъде там

Светослав Пинтев 

В парламента се краде, нали чухте? Вътре… Социалистите свиха от пленарна зала папката със записки за предстояща реч на Спас Гърневски. 
Докъде стигнахме, Боже, какво доживяхме? Да се крадат едни други

пустите му народни представители

Не, тук не става въпрос за стремеж към обогатяване, което е характерно за институцията, а за сложен архетипно-психологически казус. 
Старият Зигмунд Фройд твърдеше, че кражбата символизира на подсъзнателно ниво интимна връзка, която се пази в  дълбока тайна от другите. Има нещо такова, да ви кажа…
Някои социалисти  дълбоко в дълбините на безсмъртните си души вярват, че 

ключовата роля на БСП 

в строителството на българския капитализъм е голямата интимна тайна на Столетницата и никой не трябва да я научава. Като се стремят да я опазят с традиционните си средства. 
В папката на Гърневски вероятно е имало листа с поредния вариант на твърдението му,  че „за никого в България не е тайна как криминалната приватизация е била извършена от бившата комунистическа номенклатура.“ И не без водещата роля на Партията, да допълним.
  „Това е медицински факт!", както се изразява Остап Бендер.   

А произнасянето му от трибуната ги плаши?

 Има защо, между другото, те изглежда постепенно започват да проумяват, че за много от българите това вече не е тайна, че тя не е погребана с тленните останки на генералите от ДС. И се опитват да спасят от „заразата“ онази част от електората, която още не е стигнала до този извод.
Бившият кмет  на Пловдив  Спас Гърневски  повтаря често тези факти от парламентарната трибуна. Той е един от малцината, които не оставят тази тема да заглъхне. Останалите депутати от ПГ на ГЕРБ предпочитат да 

мълчат като червени риби

И също го гледат с насмешка… Те сякаш не разбират докъде „омертата“ доведе червените братчета, нито че това ги чака и тях. Епохата на комуникациите обезглави „Коза ностра“ и нейните вековни обети за мълчание, омертата им стана на прах, понесен от вятъра, какво остава за БСП, че и за ГЕРБ. 
Типичен пример колко далеч от шосето са почти всички от т.нар. „политическа класа“ са европейските терзания  на БСП, която се опитва да възстанови строгата 

БКП- йерархия 

Изтъкана  от фалшиви идеологически дискурси, необуздани властови импулси и поведенчески кодове, наследени още  от Коминтерна, че  и от последиците на борбата Сталин-Троцки. Последният, апропо е писал през 1936 г. по повод укротяването на германските социалдемократи, за да се вземе властта в Берлин от фюрера: „Без Сталин нямаше да има Хитлер, нямаше да има и Гестапо!”
И за днешните български социалисти изглежда няма проблем да са по-близо до „Алтернатива за Германия“ и бандата на Льо Пен, щом са приятели на Путин,  отколкото до Партията на европейските социалисти“. За наследниците на БКП те са си

джендъри някакви

„Евродепутатът Елена Йончева е част от личната вендета на Сергей Станишев срещу Корнелия Нинова“,  заяви наскоро бившият енергиен министър Румен Овчаров, оцелял, разбира се, като член на НС на БСП. Защото той определя кой да е вътре, ако се вярва на позитанската мълва. 
За разлика от самия Сергей Станишев, който е №1 сред европейските социалисти, но не можа да се класира сред първите 187 български социалисти, определящи съдбата на Столетницата.  Поне формално. Сякаш родните социалисти не принадлежат към Европа, а към 

племенната общност на папуасите

Те толкова уважават бившите си вождове, че ги мумифицират и не ги погребват, а ги оставят да „живеят“  в този оригинален вид в колибите на племето. Но не в Съвета на старейшините, разбира се. Ще ме прощавате за това неуместно етнографско отклонение
Откровеното безумие със статута на Станишев в БСП е много ясен маркер, че българските социалисти не ги е еня за европейските такива и техния лидер, който им се явява един вид началник. Ако са европейска партия, да уточним.
БСП обаче шефове в Брюксел нямат, техните шефове очевидно могат да са само и 

единствено в Кремъл

Корнелия Нинова ентусиазирано го демонстрира  с въвеждането на правила за работа на групата на БСП в Европейския парламент. Отсега нататък избраните от социалистическата партия евродепутати, начело със Станишев, следвало всеки първи вторник от месеца да присъстват на заседанието на Изпълнителното бюро. Т.е. предполага се, че лидерът на ПЕС трябва да захвърли всичко и да се яви на килимчето при лидера на БСП. Интересен подход. Особено,
 
ако искаш да взривиш нещо

Или да го подчиниш…
Като Станишев трябвало да представя ежемесечно отчет за свършеното през изминалия месец и план за работа, който да се одобри и съгласува с ръководството на БСП - текстове за резолюции. Корнелия очевидно ще поеме ръководството и на ПЕС по този елегантен начин. Или, което е по-вероятно, ще накара европейските социалисти да изключат БСП и да я пратят, където й е мястото – в лагера на крайната десница. А Станишев току виж оглавил една Нова социалистическа партия на България. Примерно. Жаблянов и Краси Янков вече сигурно са се записали.
 
Ставащото по оста ПЕС-БСП 

изглежда като комедия, писана от пиян  сценичен работник. Нелепа, но истински смешна…. Ала всъщност е развръзката на  вековна трагедия, достигнала шекспиров размах. Това тепърва ще се види.
„„Самият факт, че 37 млади членове на БСП имат повече гласове от Сергей Станишев показва, че БСП се променя и подмладява“, заяви във  въпросното интервю Румен Овчаров, което е интересна смешка. Особено, ако той е курдисал въпросните ново-комсомолци. 
Овчаров дума не обели, че това също е личната вендета на Корнелия Нинова, насочена директно срещу лидера на европейските социалисти, не по малко свирепа. Социалистите ни заприличаха на някакъв корсикански клан, с характерните за този остров ножове за отмъщение с надписи:

„нека всичките нанесени рани бъдат фатални“

На този фон крайно нелепо звучат думите на Овчаров „БCП вoди в мoмeнтa, зaeднo c хиляди хoрa пo улицитe, биткa cрeщу пoрoчнoтo упрaвлeниe нa държaвaтa.“  
Раздробете само изречението на думичките БСП, битка, хиляди хора, порочно управление. И добавете тази 

Мъст на клановете

Покойният генерал Любен Гоцев би похвалил в най-добрите традиции на БКП довеждането до абсурд на тези понятия.                     
Но въпросът не е само в личната вендета. Спорът е дори не идеологически, а

 екзистенциален
   
След бумеранга от критичната резолюция на Европейския парламент, в която се подкрепят протестите и върховенството на закона в България и се призовава за ратификация на… Истанбулската конвенция, скъпо дете на ПЕС, време е да забележим, че европейската левица и българската такава се раздалечават една от друга с космическа скорост. 
Но пък БСП се доближава плътно до путинската концепция, изразена от пропагандиста на Кремъл  Владимир Соловьов, снимал с пари от бюджета на Руската федерация, филм за Дуче. 
"Мусолини е бил блестящ човек, по неговия път отчасти сега върви Русия", казва един от главните пропагандисти на Путин.. Дойдохме си на думата.
 Излиза, че партийната линия е съвсем правилна.