Антоний Гълъбов: Оставката на Борисов е бягство от властта

Опозицията няма да поеме политическата отговорност и ще се стигне до служебен кабинет, категоричен е политологът Антоний Гълъбов. 

Интервю на Симеон Венков

- Г-н Гълъбов, какви са политическите знаци, които дава Бойко Борисов с оставката на кабинета си?

- Премиерът показва бягство от властта. Един страх от поемане на политическа отговорност в много важен за страната момент. Когато хората протестират срещу управлението на правителството. Стачките излязоха извън контрол. В тълпите от хора, които излязоха, има провокатори, несъмнено, но най-голямата част са хората, които са много тежко ощетени. Освобождаването на Симеон Дянков не можа да тушира протестите, на които ясно беше заявено, че се иска нова политика и отстраняване на всички министри. В този ред на мисли, Дянков беше само знак за това, което рано или късно предстои. А именно ново правителство. Оставката на Борисов беше само искана, но не и очаквана. Според мен, дори опозиционните партии в парламента не вярваха, че премиерът сам произнесе тези думи. Бягството от властта обаче не е поемане на отговорност. Трябваше да се завършат всички обещани и започнати проверки

- Какъв е сценарият след краха на ГЕРБ?

- Тук не можем да говорим в момента за конкретен сценарий. След оставка на Бойко Борисов следва служебно правителство, в което той заяви, че ГЕРБ няма да участва. Това означава много здрава работа на цялата държавна администрация. Досега тя не е показала, че може да работи на пълни обороти и може би това ще са просто три загубени месеца до следващите парламентарни избори. Държавата ще спре да работи, тя и без това не работи добре, но сега подобно спиране ще се отрази негативно в много сфери. През последните дни се вижда израз на свободните пространства, в които вирее всякакъв вид популизъм.

- Може ли да се сравни депозираната оставка на Борисов с тази на Жан Виденов през 1997 г.?

- Не, в никакъв случай не могат да се правят каквито и да е аналогии със служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г. През т. нар. Виденова зима имаше алтернатива в лицето на ОДС. Сега няма кой да поеме политическа отговорност. Нито БСП, нито ДПС ще поискат да управляват след предсрочни избори. Те ще се откажат от предсрочни избори, което ще загуби на държавата поне 3-4 седмици, които са много ценни в създалата се ситуация.

- Оставката на Дянков ли е основната причина за оттеглянето на целия кабинет?

- Позицията на министър Дянков за това, че няма да се изплатят по-рано парите на зърнопроизводителите създаде напрежение в този ресор. Стачната готовност на зърнопроизводителите не беше отменена. Днешното решение на премиера е доказателство, че оставката на министър Дянков бе твърде голям залог за кабинета, защото без съмнение това беше една от знаковите фигури в него. Министър Дянков си отиде не заради финансовото ведомство, а заради ролята му на вицепремиер. Това е фигура, чието изваждане би трябвало да намали социалното напрежение, въпреки че обществените процеси в момента не бяха насочени срещу него. Важно е да се има в предвид, че това е кабинет, който е сглобен по различен начин. За първи път при еднопартийно управление имаме финансов министър, който е вицепремиер, вътрешен министър, който е и вицепремиер. Нито едно правителство не е било сглобявано по този начин.