Слави Бинев: Позор! Пред света Гоце и Буда са емблемата на България

Играта на правителството е да платим сметката на Цветелина Бориславова за фотоволтаиците 

Следващият бунт ще е срещу банките, които ограбиха българите

ГЕРБ ползват партии, полиция, съд, прокуратура като наказателни бригади, казва евродепутатът, който иска да сложи ред в държавата

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Бинев, ще се укротят ли протестите на гражданите?

- Бунтовете на хората тепърва ще набират сила. Те тръгнаха в една малко грешна посока – основният проблем не са електроразпределителните дружества, а  провалът на правителството и на регулатора. Аз съм на страната на недоволните, но те трябва да разберат, че нещастието им се нарича „Бойко Борисов”. Проблемът е, че едни нескопосони регулатори и едно нескопосано правителство ни внушават, че ние трябва да платим сметката на Цветелина Бориславова за фотоволтаиците, това е играта им. И тази банкерка ходи по всички медии да спира изявленията ми. В момента проблемът не е Бойко Борисов – срещу него говорят всички. Страх ги е да не се отвори дума за приятелката му и за още една групичка, но няма да ме спрат, аз ще говоря. Това, което се случи по улиците на България в неделя е само интродукция към по-големи граждански бунтове, те предстоят да се случат. 

- От какво ще бъдат провокирани новите бунтове?

- От действията на банковия картел. Сегашният гняв на гражданите ще бъде нищо в сравнение с недоволството към банките. Там е заровено кучето на проблемите. Нямайте никакво съмнение, че хората ще атакуват банките и то тези, които станаха символ на ограбването и на правенето на политики чрез парите на държавата. Няма нужда да споменавам конкретни имена на финансови институции, които са съучастници на това правителство в грабежа. И най-важното в предстоящите протести – хората категорично ще искат възмездие за 24-годишния преход, който не ни измъкна, а ни остави да копаем в дъното. Вгледайте се във всички европейски статистики и ще видите, че ние сме на дъното във всяка една сфера. Единствено на първо място сме по корупция и престъпност. В Европа като се каже „корупция” се разбира разпад на държавата и неработене на администрацията по принципите на демокрацията.

- Корупцията ли е новото лого на България?

- Ами един екип от 50 човека, близки до управляващите прибраха 1,5 млн. лв. уж за ново лого на страната, но сътвориха една разпльокана тортичка, но сега разбираме, че тези пари не е било необходимо да се  харчат. Логото на България пред света в момента е един разграден двор, в който тичат хора с раници, пълни с бомби, други пък бягат с пистолети, искат да убият някой политик, а после същите политици малтретират килъра. И върху всичко това седи един генерал лейтенант, нахилен до уши, с пура в уста и с офицерска шапка. Ей това е логото на България. Много е цинично, но това е истината.

- Как този цинизъм кореспондира между човека с пурата и прогресиращото оскотяване на народа?

- Действа се по един типично социалистически метод, който се нарича пропаганда. Голяма част от медиите не търгуват с информация , а с влияние  Такъв прецедент като нашия няма и Европа не знае как да реагира на българската действителност. А когато подмениш информацията на някого, не можеш да очакваш той да реши задачата правилно. Грешният отговор е просто предизвестен. От тук идва големият проблем на българина – непрекъснато да залага на една и съща карта, която е грешна. Но на подсъзнателно ниво хората усещат, че просто всяка власт си предава щафетата на следващата и няма значение кой я издига. Затова в България има политици, но няма държавници. Държавникът се грижи за народа, а политиците само за кръговете си. Днешните партии се превърнаха в един тумор, който живее в цялото тяло, наречено държава, но от него нищо не се ражда. А ГЕРБ  от политическа партия се превърна в работодател. Всеки, който е закъсал, отива при тях да му решат проблема, да го назначат на работа. Само ще кажа, че през тези пет години, през които съм в Брюксел, 3,5 г. белгийците нямаха правителство, а страната им не ставаше по-бедна, а по-богата, по-богата. Там хората не могат да ви кажат едно име на министър, защото там институциите работят. А у нас трябва да му знаеш името, за да си наясно от кого ще търсиш услуга, кого да молиш за някаква работа. Хората смятат, че политици и управляващи са едно и също нещо, а това е лъжа. Управляващите работят срещу хората. Ето сега БСП са много хубави, контактува се лесно с лидерите им, а колко трудно,  невъзможно беше да се комуникира с тях докато бяха на власт. Затова обществото трябва да измете всички от националния парламент, защото те не са опоненти на ГЕРБ, а са съучастници и само си подават топката.

- Как оценявате твърденията на премиера Борисов, че е сбъднал мечтите на този народ?

- Вярно е, но сбъдна мечтите на Цветелина Борисолавова, на Цецо Цветанов и на себе си – това е сигурно неговият народ. Сбъднати са мечтите и на кръга на „Котараците”, на „Каратистите” и на „Ловците”. Но съм убеден, че не е реализирал нито една мечта на обикновения гражданин. Защото едва ли българинът е мечтал да живее по-лошо от времето на най-омразната тройна коалиция. И не забравяйте, че Борисов дойде на власт обяснявайки, че ще има възмездие за предишното правителство, но както виждате няма процес срещу нито един министър.

- Защо ГЕРБ излъга избирателите и не изпълни  обещанието за възмездие?

- Нека не забравяме, че точно тази тройна коалиция, която управляваше реално още от идването на царя,  превърна Борисов от обикновен презрян доносник в генерал лейтенант. Тази коалиция даде  банка на неговата приятелка. Тази коалиция го легитимира и го направи свой собствен опонент. Те просто намериха най-некадърния човек в страната, легитимираха го, издигнаха го, за да може сега той с проваленото си управление отново да ги върне на власт. Ако имахме компетентно правителство, работещо, БСП нямаше и да помислят да надигат глави. А с целия си мандат Бойко накара хората да тъгуват за времето на тройната коалиция. Затова сега хората поглеждат с надежда към някой нов субект, търсят го, искат възмездие за униженията, които му причиниха.

- Как в Европа беше приет скандалът с досиетата „Буда”?

- Европейците просто не могат да повярват, че стоим със скръстени ръце и търпим такъв премиер. В очите не на Европа, а на света ние сме страната на Гоце и Буда, това е другото лого на България, това е емблемата на държавата ни. България днес се представлява от гнусни доносници, мерзко е. И съвсем не става дума за хора, които са работили за националните служби, а за такива, които са си топяли другарчетата. Това е големият проблем. Точно по тази причина Първанов беше блокиран и  не го приемаха никъде по света. Същото отношение сега наблюдаваме и към Буда, а той като премиер е задължен да присъства на събирането на върха на Европа. Западните журналисти го презират и се подиграват с този човек, присмиват ни се. Въпреки, че аз подозирам, че сега към чужди медии заминават огромни пари, за да се прикриват проблемите и да се лъска имиджът на България. Откупуват им мълчанието, но това ще се разбере в последствие. На събиранията на Европа нашият премиер или спи, или си чати по телефона, но не ходи там, за да защитава българския интерес. Той е дистанционното управление на други интереси, той е зависим.

- От какво е зависим?

- От всичко е зависим, но само не и от българските интереси и това е видно с невъоръжено око, защото на България в много скоро време ще и бъде сложена вилицата и ние не можем да избягаме от това страшно бъдеще, което Европа ще ни наложи.

- Посочете три пункта, в които Борисов избяга от българските интереси?

- На първо място е социалната сфера - народът мизерства, оскотява, изчезва извън пределите на страната, защото няма перспектива. Не бягат заради мизерията, а защото нямат перспектива и виждат, че всичко е само лъжа и измама. На второ място, не може при действието на плосък данък, който работи само за интересите на богатите, всички богаташи да  изчезнат. А знаете ли защо бягат – защото се рекетират от това правителство. Богатите си отиват и плоският данък не успя да изиграе никаква роля, не осребрихме това предимство.

И третото е, че Борисов се превърна в монопол в тази страната, той ги контролира и това е личната му позиция. Неверни са тезите, че  той се е огънал пред монополите, той просто играе за тях и е в договорки с тях.

- Ще се ангажират ли европейските институции да се изясни битието на Борисов преди да стане главен секретар?

- За европейците е напълно ясно с какъв човек са се хванали, но това е лицемерието на Европа. Проблемът е следният – щом сме си го избрали да си сърбаме супата. И са прави партньорите, какво да очакваме - да дойдат да го арестуват... Казват директно, че сме демократична държава, да излезем на улицата и да ги свалим от власт. Европа ще ни притиска, ще ни спира фондовете,  ще ни мачка с критични доклади и санкции. Но, ако  ние не скочим сами и не защитим правата си, няма как и те да ни помогнат. Казват ми директно: „ Спечелете си демокрацията сами, а не  чакайте както през 1989  да ви я подарят”.

- Вие атакувате непрекъснато Борисов, но той мълчи, каква е тактиката му?

- Той се пази да изрича името ми. Даже се изненадах, че все пак ме спомена покрай „Буда”. Истината е проста – човек не иска да говори за страховете си. Дали има комплекс или страх от мен, не знам, защото не съм в главата му.

- За Борисов вече открито се говори, че е бил от другата страна при групировките, но и вас ви свързват в зората на демокрацията с ъндърграунда, каква е разликата между  двамата?

- Когато се бориш с прасе, няма как да не се оцапаш. Аз цял живот съм се борил с тези хора и това е част от моята история. Не го крия и не се срамувам. Обществото трябва да разбере, че когато не смееха да споменат имената на някои босове, аз съм воювал с тях.  Воювах с тях на улицата, в бизнеса и сега в политиката. Това е една и съща битка и тя трябва да бъде спечелена от тези, които имат характер, сила и вярват в себе си. От тези, които имат качества и кауза, и смеят да се изправят срещу мафията. Тази битка е срещу едни гнусни доносници, които са имали карти на службите и са били под чадъра им. Когато тях държавата ги покриваше, аз съм воювал с тях, защото те са ме нападали и аз е трябвало да се браня. Аз съм съзидателният и съм бил обектът на агресията им. Бойко мълчи и не иска да се говори за миналото му, създава си друг медиен и обществен образ, а аз нямам какво да крия и да се притеснявам.

1989 г. всички бяхме на улицата, тръгнахме от там, от площадната демокрация. Но някои хора манипулираха живата ни от улицата, през бизнеса и сега в политиката. Битката, която водим с тях е смъртоносна, но за мен е орисия и аз ще я продължа. Хората срещу мен не разчитат на собствените си качества, а използват държавата като параван за бандитската си дейност. Те сега ползват партии, полиция, съд, прокуратура като наказателни бригади, но аз няма да се огъна, защото на децата си трябва да оставя завещание, но не пари и имоти, а пример. Трябва да бъдем пример за децата си, могат да ни унищожат, но не и да ни победят, това е гаранцията за успех в живота. Трябва да дадем стимул на обществото и да не се предаваме и да се крием зад страховете си.

- Каква е връзката ви с кръга „Банкя”, Борисов твърди, че вие сте му скроили номера с „Буда”?

- Това е поредната лъжа и манипулация. Първо, всички кръгове и квадрати са под пълната опека на премиера. Той контролира всичко - от волейбола до атомната индустрия, всичко минава под „ мъдрия” му поглед. Такъв кръг чувам за първи път, сигурно съществува само в топлите му сънища. Главата му е объркана, не знам кого визира, но кръговете на „Котараци”, „Каратисти”, „Ловци” и други са край него, и той ги ползва като един сервитут, какъвто е бил навремето и самия той за криминалитета, и сега му е тъжно, че  там никога не е бил на някакво важно ниво.

- Значи с ген. Чернев нямате нищо общо?

- Не знаех, че за него става дума. С Чернев имам повече от братски отношения, човек не само че не трябва да бяга от приятелите си. Борисов не иска да проумее нещо много елементарно – хората, които могат да извадят тези документи срещу него, не са някъде другаде , а в министерството на Цветанов. Флашките с Мишо Бирата - кой може да ги извади от ДАНС, когато той е премиер? Да  търси къртиците до себе си. Не иска да проумее, че тези, които най-много ще го ритат, са сега най-близко до него и ще го обвинят за провала, който се случва. Борисов ще бъде размазан от неговите хора.

- В края на миналата седмица 7 партии и обществени организации създадохте обединение, наречено условно за сега „Свободна България”, с какво се обръщате към хората?

- „Свободна България” е една родолюбива и патриотична идея да се освободим от предразсъдъците си, от своите зависимости, от проблемите, които 23 г. не можахме да преглътнем. „Свободна България” не е просто политика, а нов вид философия на живот. Приемете, че търсим образа на новата демокрация, но не онова СДС,  което се превърна в ДКМС, защото беше създадено от ДС. Трябва да проведем една истинска революция, която да ни освободи. Да се съберем всички заедно и да ометем тази политическа класа, която иска да живее само собствения си живот. Тези, които са в националния парламент, играят срещу гражданското общество. Политическата ми кариера стартира от Европейския парламент и затова сигурно изглеждам инфантилен и неразбран във възгледите си, но не съм заразен от болестта на националния парламент. Бъркам с пръст в раната.