Мнозинството в НС избра конституционни съдии след спорове в пленарната зала

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова от ГЕРБ и Борислав Белазелков от ПП-ДБ бяха избрани за конституционни съдии след дебати и партийни атаки в пленарната зала. Депутатът от БСП Георги Свиленски критикува текста на решението, с което ще бъдат избрани новите представители в органа. Според него, в проекторешение пише, че двамата кандидати ще бъдат избрани за девет години вместо за седем. 

В отговор на Свиленски, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се заяви от място, че Рангелова ще заеме поста на Янаки Стоилов,  който всъщност е назначен от президента Румен Радев. В залата бяха тримата номинирани. Атанасова и Рангелова заеха обичайните си депутатски места, а присъствието на Белазелков трябваше да бъде подложено на специално гласуване.

Десислава Атанасова получи 159 гласа "за", а 65 гласуваха "против". Със 154 гласа депутатите подкрепиха и кандидата на ПП-ДБ съдия Борислав Белазелков. Третият кандидат Цвета Рангелова получи само 42 гласа "за", 105 гласуваха "против", въздържаха се 65. 

За да станат двамата избрани конституционни съдии, ще трябва да положат клетва. Това е предвидено да стане след седмица, както изисква Законът за КС и на полагането на клетвата присъстват председателят на Народното събрание, президентът и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.