МО умува дали 35-годишни подводници ще вършат работа на нашия флот

Могат ли 35-годишни подводници да свършат работа на българските военноморски сили в Черно море? С този проблем се е заело Министерството на отбраната, след като обяви, че придобиването на подводници е сред приоритетите за модернизация на армията ни откакто нямаме подводен флот.

През 2022 г. са водени преговори с Италия за придобиване на две подводници клас Nazario Sauro III Batch чрез сключване на междуправителствен договор, обясниха от Министерството на отбраната пред "24 часа". Подводниците от този клас са произведени в Италия, като първите са на въоръжение от 1980 г. Специално подводниците Batch III са само две, те са с бордни номера S522 и S523 и са приети на въоръжение в Италия през 1988 и 1989 г. В началото на този век и двете подводници са преминали основен ремонт и е модернизирано въоръжението им.

Засега България не възнамерява да иска разполагане на противовъздушна отбрана на НАТО на територията на България, става ясно още от отговорите на Министерството на отбраната. Усилване на противовъздушната отбрана по източния фланг също е сред решенията от Вилнюс. Към момента извън тренировките и ученията не се предвижда постоянно разполагане на допълнителни сили и средства за ПВО на съюзни държави на територията на България, казаха обаче от МО.

Вместо това в приоритетите за модернизация са включени проекти за закупуване на зенитноракетни комплекси на ВВС и за ПВО на механизирана бригада, отговориха от отбранителното министерство.