Мохамед Халаф: Проксита на Иран в Ирак и в Сирия атакуват американските интереси в района

Този път САЩ ще отговори с разрушителен удар срещу Иран, е неговата прогноза след убийството на тримата американски войници

Мохамед Халаф

Мохамед Халаф

Намираме се пред нови правила на сблъсъка между САЩ и Иран. Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф и уточни, че за първи път има убити американски военни в атаки срещу бази на САЩ

Той припомни, че през последните месеци, откакто започна войната в Газа, има около 185 атаки "срещу американските военни бази и интереси в региона":

"Да не забравяме, че хутите блокират световната търговия с действията си в Червено море. Проксита на Иран в Ирак и в Сирия продължават през тези месеци да атакуват американските интереси в региона, а това не може да се случи без заповеди от Иран, който ги финансира и въоръжава. Техеран ги използва във външната си и вътрешна политика, когато има проблеми със САЩ и въобще със Запада".

Според Мохамед Халаф в следващите 24 или 48 часа са възможни всички варианти в отговора на Джо Байдън, който е в много деликатна ситуация, защото критиките срещу него са и в Конгреса, и в Сената, а и Доналд Тръмп се включи с обвинение, че Байдън е слаб президент, "който бездейства при атаките на прокситата на Иран срещу американските интереси в Близкия изток".

"Иран стои зад всички атаки. Във войната в Газа, защото дава възможност на "Хамас" да атакува Израел. Иран стои зад дестабилизацията. Иран е виновен за въоръжените конфликти в Сирия, в Ирак, в Ливан, в Газа, в Йемен. ... Иран води война срещу целия свят в този момент". 

Въпрос за 1 млн. долара е дали този път ударът няма да бъде насочен срещу военни бази и стратегически обекти вътре в Иран, а не срещу негови проксита, коментира журналистът и добави:

"Ако това се случи, това го искат американските политици и в Пентагона, накъде отива регионът на Близкия изток. Тук е въпросът, какво ще се случи в следващите 24-48 часа". 

Мохамед Халаф изказа предположение, че този път САЩ ще отговори с разрушителен удар срещу Иран.

"Всичко зависи от отговора на САЩ срещу Иран и дали аятоласите искат да има такава разширена война в региона, това съвпада ли с техните интереси и с интересите на съюзниците на Иран - Китай и Русия. Това е въпросът. Какво ще правят тези световни фактори, за да убедят Техеран да прекратят тази разширена война и да спрат да дават указания на техните проксита да престанат да атакуват и да дестабилизират региона".

Журналистът подчерта, че Израел не приема "Хамас" да остане на власт и настояват да предадат оръжието си:

"Вече има гаранции от държави в региона военните лидери на "Хамас" да бъдат евакуирани, като се споменава държавата Алжир, да отидат там, за да се по-далече от територията на Израел и палестинските територии в Близкия изток". 

По думите на Халаф Израел ще продължава да води войната в Газа, докато не се уверят напълно, че "Хамас" няма повече да бъде заплаха за сигурността на страната:

"Няма да позволят на "Хамас" да има повече оръжие. А кой ще управлява след това, това никой не знае. Никой не знае какво ще се случи на следващия ден след спирането на тази война". 

Израел е постигнал унищожаване само на 40% от капацитета и арсенала на "Хамас", подчерта журналистът и уточни, че все още има много тунели в Южна Газа, където се намират заложниците от Израел, "обградени от военните лидери на "Хамас" и затова израелците не могат да предприемат никакви действия срещу тях, защото така ще убият и собствените си граждани, които са в тези тунели":

"Това е дилемата пред Израел - дали да се откажат от техните граждани и да продължат да водят тази война, като унищожават тези тунели в южната част на Газа, или да чакат някакво решение от посредничеството, което се води - не само в Париж, имаше и в други европейски държави". 

Това, което трябва да се постигне в близките дни, е "Хамас" да се съгласи да предаде оръжието си и военните лидери да напуснат територията, а какво ще направят Израел с тях, това ще се решава нататък, каза Халаф и подчерта, че всички карти са в ръцете на "Хамас" - ако искат да спасят народа на Газа, трябва да прекратят войната, израелците няма да спрат, защото се чувстват застрашени за сигурността си.

Интервюто на Снежана Иванова с Мохамед Халаф в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.