Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу заплахата от Русия

Единствената гаранция, че няма да се превърне в следващата цел на Кремъл

Молдова иска членство в ЕС "възможно най-скоро" като защита срещу заплахата от страна на Русия и се надява на решение за започване на преговори "през следващите месеци", заяви президентът Майа Санду в интервю за АФП.

Малката държава с население от 2,6 млн. души, разположена между съседката на ЕС Румъния и отбраняващата се срещу руската агресия Украйна, на 1 юни ще проведе първата си голяма среща на върха за по-широка Европа. Тя ще се състои в рамките на Европейската политическа общност - форум, създаден през миналата година, който събира лидерите на всички 27 държави от ЕС и 20 съседни на общността държави.

За Санду членството в ЕС е единствената гаранция, че няма да се превърне в следващата цел на Русия. Нейната страна, която е бивша съветска република, вече има сепаратистки регион - Приднестровието, където Русия е разположила свои войски.

"Разбира се, нищо не може да се сравни със случващото се в Украйна, но ние виждаме рисковете и вярваме, че можем да спасим демокрацията си само като част от ЕС", каза тя. "Наистина вярваме, че Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност през следващите години и трябва да се защитим", добави Санду в рамките на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия, която приключи във вторник.

50-годишната лидерка, която е на поста си от 2020 г., през февруари обвини Русия, че подклажда преврат в опит да завземе властта в Молдова. Тя призова молдовците да проведат проевропейски митинг в неделя. Според проучванията на общественото мнение, гражданите на страната подкрепят с огромно мнозинство присъединяването към Европейския съюз. 

"Войната в Украйна направи нещата черно-бели. Така че за всички нас е много ясно какво означава свободният свят и какво - авторитарният свят." - каза тя.

Войната в съседство с Русия изведнъж затвърди перспективата за членство на Украйна и Молдова в ЕС. Двете страни кандидатстваха миналата година за присъединяване към блока и през юни 2022 г. станаха страни кандидатки, заедно с Грузия.

"Вярваме, че това е реалистичен проект за нас и очакваме с нетърпение това да се случи възможно най-скоро", каза Санду.

Членството обаче може да отнеме десетилетие или повече, като се има предвид дългият списък от изисквания, които страните кандидатки трябва да изпълнят, за да могат да се настанят редом с останалите държави в европейския единен пазар.

За разлика от Украйна, Молдова е достатъчно малка, за да може да се интегрира в Европейския съюз сравнително лесно. Но тя е изправена пред редица предизвикателства, за да достигне демократичните си стандарти до равнището на ЕС, особено по отношение на борбата с корупцията. Необходимо е да се обърне внимание и на крехката й икономика, енергийната сигурност и въпроса за Приднестровието с 30 000 души проруско население.

Приднестровието, в източната част на Молдова, не е признато от международната общност.

"Ние се борим за мирно разрешаване на конфликта и призоваваме Русия да изтегли незаконно разположените си войски. ... Нуждаем се от геополитическа възможност, за да можем да разрешим конфликта". - каза Санду. 

Тя добави: "Какви отношения може да имаш с режим, който убива невинни хора в съседна страна?"

Молдова е готова да си сътрудничи само с "демократични държави, с държави, които зачитат териториалната цялост на други държави, които зачитат международната система, основана на правила". /БГНЕС