Московско ехо кънти в думите на „възрожденеца” Костадин Костадинов

Основната цел на червената кибер армия – предизвикване на раздори в свободния свят, с приоритет ЕС

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

Николай Георгиев*, Варна

В разгара на кризата с разпространението на опасния коронавирус COVID-19, особено се изостри и антидемократичното и антиевропейското говорене от страна на Москва. И не толкова активни са официалните източници на информация от Кремъл, а все по-арогантните и безскрупулни скрити оръжия на руската власт – сайтове за разпространение на фалшиви новини и хиляди нереални профили в социалните мрежи. Основната цел на червената кибер армия – предизвикване на раздори в свободния свят, с приоритет ЕС, неговото разбиване и поставяне на държавите-членки

 под зависимост от Русия

Естествено продължение на тази добре обмислена и координирана атака, са зависимите от Русия клетки за публично влияние по места. В България особено активен в тази посока е Костадин Костадинов, известен като лидер на крайнодясната политическа партия „Възраждане“. Реакцията му, подкрепяща активното мероприятие на руската държава, не закъсня. Той излезе със свое видео обръщение, в което предлага България да не плати годишната си вноска към Европейския съюз.  И този път, както винаги, изложението на руския глашатай у нас лежи на невярна и манипулирана информация. 
На първо място, Костадинов омаловажава заплахата от COVID-19, определяйки го като „никакъв вирус“, а пандемията като „измислена“. В опровержение на това, световната статистика показва, че към 26 март общо 472 530 души са заразени с болестта, над 21 000 души са починали. В най-засегнатите държави Китай и Италия те са в особено големи размери. 
Другите основни тези за „разпада на Европейския съюз“, неговото „лъжливо олицетворение на върховите човешки постижения“, за „дезертирането му от отговорност“, също са манипулативни. Може би услужливо Костадин Костадинов

 дебело подчертава руската помощ за Италия,

 изразяваща се в няколко дезинфеционни машини, медицински принадлежности и дозина лекари. В унисон с руската пропаганда за липса на елементарна европейска солидарност с най-засегнатите от пандемията страни, Костадинов пропуска да отбележи активната подкрепа за Европа както отвън, така и вътре между държавите-членки. От началото на м. март регулярно се извършват доставки на военнополеви медицинско оборудване и консумативи от САЩ към Италия, Босна и Херцеговина, Словакия, Румъния. Германска хуманитарна помощ е осигурена за Апенинския полуостров, а италиански и френски пациенти ще се лекуват в немски болници. Европейската комисия активно защитава интересите на стария континент от самото начало на кризата. Стартирана е процедура за общоевропейска поръчка и доставка на защитно медицинско оборудване. Осигурен е „зелен коридор“ за доставка на храни между държавите-членки. Европейски граждани без значение на тяхната национална принадлежност получават подкрепа за прибиране у дома от трети страни като Египет, Мароко, Филипини, Тунис, Аржентина, Перу, Малдиви, Монголия и много африкански държави. 
Най-нелогична звучи тезата за неплащане на членска вноска към ЕС от страна на България – в размер на около 1 млд. лв., с цел парите да бъдат инвестирани в страната. Във видеото си Костадин Костадинов твърди, че ЕС няма да отпусне допълнителни финансови помощи за засегнатите държави, а ще преструктурира вече осигурени ресурси. Истината обаче е друга – общо 37 млрд. евро ще бъдат предоставени на европейските компании, за да компенсират загубите от създалата се ситуация. За първи път от своето съществуване ЕС ще разреши и държавна помощ към бизнеса, с което се осигурява бързото възстановяване на втората най-развита икономика в света. 
И докато българските революционери в лицето на Васил Левски са се борили „за чиста и свята Република“, за държава, която „ще даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности“, днешните националисти в лицето на Костадин Костадинов 

завличат страната ни към зависимост от един тоталитарен режим,

 режим агресивен към свободния свят, режим, питаещ нескрита носталгия и стремеж към морала от миналото, отнел свободата и живота на суверена в полза на един човек.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.