Москва готви ответни мерки срещу Финландия и Швеция, ако влязат в НАТО, не знаели какво искат

Сергей Рябков

Сергей Рябков

Москва ще бъде принудена да предприеме компенсаторни мерки след встъпването на Финландия и Швеция в НАТО и никой няма да спечели от това, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

„Разбирате, че самите те не знаят какво искат. Те се измъчват от собственото си неразбиране относно бъдещия свят и страдат от неизбежността този свят да бъде многополюсен”, заяви дипломатът в ефира на телевизия „Русия-24”. „Когато вМосква направим анализ на последиците от тази стъпка от гледна точка на общата конфигурация на силите и средствата в Европа и в Северна Европа, ще се наложи да предприемем компенсаторни мерки, от които никой няма да спечели”.

Според дипломата присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще стане бързо, с което алиансът ще пренебрегне собствените си изисквания за сметка на геополитическите интереси, които преобладават в западните столици. Сигурността на двете държави след влизането им НАТО няма да се засили, а те няма да могат да определят сами своята външна политика, заключи Рябков. /БГНЕС