Разпадащата се руска армия се похвали - успешно преминала изпитания атомната подводница “Белгород”

Руската атомна подводница със специално предназначение (АСП) "Белгород" от проект 09852 (ядрен безпилотен самолетоносач "Посейдон") преминава държавни изпитания в Баренцово море, заяви източник от корабостроителната индустрия пред ТАСС.

"В момента подводницата "Белгород" преминава държавни изпитания в Баренцово море, а след тяхното приключване ще бъде предадена на флота", каза той. Според източника на агенцията подводницата от проект 09852 първоначално ще бъде в пилотна експлоатация в Северния флот, а след това ще продължи да служи в Тихоокеанския флот.

Представители на ПО "Севмаш" (част от Обединената корабостроителна корпорация), където се строи подводницата, не коментираха информацията.

"Този кораб е два пъти по-голям от британските подводници. Той е толкова огромен, че може да пусне по-малка подводница и подводни дронове за секретни мисии. А благодарение на ядрения си реактор, руската подводница може тайно да се окаже във всяка точка на земната повърхност. Това е много реална заплаха", заяви по-рано военният експерт Роб Кларк, цитиран от "Daily Star". /БГНЕС