Музиканти от 5 страни се събират в Белене, за да почетат творците, убити и пострадали по време на тоталитарните режими

Църквата в Белене става домакин на конференция в памет на творците, които са жертви на тоталитарните режими. Тя е част от международния проект REMEMBER: Research and Music Commemorating the Victims of Totalitarial Regimes in Bulgaria. В проекта участват 5 неправителствени организации от 5 държави, които се занимават с историята на тоталитарните комунистически режими в бившите социалистически страни.

"Искаме младите хора да знаят за съдбата на тези хора. Събитието е предназначено да насърчава гражданското участие и ангажираност в събития в памет на жертвите на тоталитарния режим, със специален акцент върху участието на младите хора в специални дейности, изискващи активен принос и целенасочени усилия за развитие на общоевропейско съзнание за историческото наследство. В Италия това се прави цяла седмица в училищата около деня в памет на убитите в холокоста. За съжаление, в България все още няма достатъчно информация. Аз съм домакин, защото заради мерките, няма как да се съберем, освен в църквата в Белене", каза пред Faktor.bg отец Паоло Кортези.

Конференцията „Изкуството като форма на свобода по време на тоталитарния комунистически режим. Забранената музика и съдбата на репресираните музиканти в периода 9.1944-10.1989 г.“ събира представители на българската изследователска общност, музиканти и партньори по проекта от Германия, Хърватия, Румъния и Албания, които ще дискутират по теми, свързани с културата и травмата в тоталитарния режим. 

Конференцията ще бъде придружена от откриване на пътуваща изложба, която съдържа 30 табла с разказите за забранената музика и съдбите на музиканти през комунизма и втора изложба с портрети на затворници, нарисувани тайно от доктора по право Петър Байчев и художник по време на почти петгодишния му престой в лагера Белене. 

Част от конференцията е и посещение на Трудов лагер Белене на остров Персин. Ще бъде представен новият публикуван диск с песните от конкурса "Запомнете песен". Организатори са фондациите "Остров Белене", "Максимилиан Колбе", Германия, "Мемориал на затвора Питещи, Румъния, "Голи остров "АНТЕ ЗЕМЛЯР", Хърватия, „Справедливост и мир“, Албания. Конкурсът се организира с финансовата подкрепа на програма Европа за гражданите. 

Събота, 23 октомври 2021 г., Културен център "Блажени Евгени Босилков".

Александър Генчев е организатор на откриването, а отец Паоло Кортези, енорийски свещеник, ще се обърне към участниците. Милен Дулев, кмет на Белене, също ще се обърне към гостите. 

Сред участниците са журналистът Даниела Горчева, историкът Евелина Келбечева, медийният експерт Георги Лозанов, Васил Върбанов, музикантите Ангел Ангелов-Джандема, 
Борислав Йоцов, Ерсин Мустафов, Иван Лечев, Васко Кръпката и Васил Гюров.