Тунис: Над 90% са подкрепили новата конституция на референдума

Опозицията призова за бойкот

Привърженици на президента Каис Саид празнуват надмощието си на референдума

Привърженици на президента Каис Саид празнуват надмощието си на референдума

Гражданите на Тунис, участвали в референдума за нова конституция в понеделник, гласуваха преобладаващо с "да", сочат резултатите от екзитпол.

Хасен Заргуни, ръководител на социологическата група "Sigma Conseil", заяви, че от 7500 анкетирани гласоподаватели 92-93% са били "за" конституционните промени.

Според данните на социологическата агенция, над 20 % от 9,3 млн. регистрирани гласоподаватели в Тунис са гласували на фона на призива на опозицията за бойкот.

Гласуването се проведе една година след драматичното завземане на властта от президента Каис Саид срещу парламента през юли миналата година, което накара опонентите му да го обвинят в установяване на еднолично управление.

Поддръжниците му отхвърлят обвинението, като твърдят, че действията му са били необходими за поправяне на системата, която те обвиняват за десетилетие на лошо управление.

Повечето от опонентите на Саид призоваха за бойкот на гласуването.

Заргуни заяви, че избирателната активност. прогнозирана за около 22%. е била "доста добра", като се има предвид, че около 2 млн. души са били автоматично добавени към избирателните списъци след парламентарните избори през 2019 г.

Участието в изборите постепенно намалява след революцията в Тунис през 2011 г. - от малко над половината в парламентарните избори месеци след свалянето на диктатора Зин Ел Абидин Бен Али през 2011 г. до 32% през 2019 г.

Тези, които гласуваха с "да" в понеделник, го направиха преди всичко, за да "върнат страната в коловоза и да подобрят ситуацията", каза Заргуни.

Тунис страда повече от десетилетие от икономически затруднения, които предшестват бунта от 2011 г. Високата младежка безработица и нарастващата инфлация се изостриха от пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

Повечето от гласувалите в понеделник бяха представители на "средната класа, най-силно засегната (от годините на икономическа криза), и възрастни, които са наясно със ситуацията в страната и се чувстват измамени икономически, политически и социално", каза Заргуни.

При гласуването с "да" преобладаваха жените, предимно по-възрастни, и от крайбрежните райони, включително от големите градове на Тунис", добави той.

"Това е модернистичната, националистическа част на страната", където мнозина копнеят за стабилността от ерата на Бен Али, каза той.

Друга категория са "фенклубът на президента, тези, които подкрепят проекта или личността на Каис Саид", много от тях на възраст 18-25 години, каза той.

Той обаче добави, че "сравнително малко млади хора или хора от работническата класа са отишли да гласуват".

Очаква се първоначалните резултати да бъдат оповестени днес следобед. /БГНЕС, АФП