Надежда Нейнски: За да изглеждаме сериозни пред НАТО и ЕС, трябва да изчистим името си от скандала в Чехия

ЕС се провали с политиката си в Западните Балкани

Надежда Нейнски

Надежда Нейнски

„Русия общува с всички държави в ЕС, но по различен начин. Тук е въпросът, дали той е готов да начертае червената линия. Когато влизахме в ЕС, се надявахме, че ще можем да защитаваме интересите си по-добре пред Москва по въпроса с газа, например. В момента най-уязвими са страните от бившия съветски блок, които имат проблеми с демократичното развитие и руските интереси“. Това заяви бившият външен министър в правителството на Иван Костов и посланик в Турция Надежда Нейнски пред БТВ. 

„Всички говорят за диверсификация на трасетата, но трябва да говорим за диверсификация на източниците. И Балкански, и Северен поток заобикалят Украйна. Ако ЕС действа като една общност, позициите му пред Москва и Китай ще са по-силни“, коментира бившият дипломат №1. 

„Нашето правителство също е гонило дипломати и хора, които застрашават националната сигурност. Тогава България не беше член на НАТО и на ЕС и бяха много трудни тези решения. Много е важно партньорските служби да сътрудничат на нашите с информация. Много е важно България да защити името си и да разбере какво се е случило, за да защитим националните си интереси. Емилиян Гебрев за първи път казва пред „Ню Йорк таймс“, че има договор за тези складове. Има правителство в оставка. Конституцията предполага процедури, които трябва да се спазват. Президентът, председателят на НС и премиерът трябва да разполагат с цялата информация. България трябва да изглежда сериозна държава и член на НАТО, на който може да се има доверие. Отново започна да се върти призракът „всички сърби да се съберат в една държава“. Аз не искам да виждам отново в кръв Балканите. Европейският съюз се провали при перспективата за Западните Балкани. Ако не се поправи, носталгията по миналото ще нараства“, каза още Нейнски.