Надежда Йорданова: Има синхронизирана акция между КОМПИ, обвинението и опозицията да запазят статуквото в Прокуратурата

В служебната ми характеристика не е посочено задължението да бъда куриер, обясни още правосъдният министър

Надежда Йорданова

Надежда Йорданова

Конституционният съд отново отвори пътя пред ВСС за тест дали ще може да посрещне обществените очаквания – да разгледа по същество как главният прокурор изпълнява своите задължения. Подготвяме предложението за оставката на Гешев и то ще бъде внесено в пленума на ВСС. Това каза в студиото на Би Ти Ви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Всяко едно от основанията за исканата оставка са със съществен правен характер. Те са достатъчно сериозни, за наличието на системни нарушения, които увреждат авторитета на съдебната власт…Атаката срещу Гешев не може да бъде политическа и за мен това е странно твърдение. Министерство на правосъдието работи с Прокуратурата в рамките на закона. Комуникацията е ежедневна и интензивна. Но трябва ВСС да обсъди по същество фактите и обстоятелствата около Иван Гешев. Дали ВСС ще подходи професионално е тема, за която той трябва да носи отговорност, посочи правосъдният министър. 

Запитана защо отказва до отиде в КОМПИ, за да разговаря по казуса „Гешев“, Йорданова заяви: Ние ще предоставим сигналите относно Гешев в рамките на правомощията на тази комисия. Ние ще си взаимодействаме в рамките на закона. Става въпрос за писмени документи, които трябва да се представят по съответния ред. Те ще ги получат по надлежния ред. В служебната ми характеристика не е посочено задължението да бъда куриер. Става дума за провеждането на един абсурден разговор, става въпрос за факти и обстоятелства, които са в публичното пространство от много време. Правят се внушения, които излизат извън рамките на закона…Нагнетява се напрежение, като се отклонява общественото внимание от главния въпрос – защо нямаме влезли присъди по дела, свързани с корупцията по високите етажи на властта, защо нямаме реални действия“, подчерта правосъдният министър и допълни: „Виждаме една синхронизирана акция между Прокуратура, КОМПИ и хватки на опозицията, за да се запази статуквото в Прокуратурата. Това няма как да не ни притеснява. Защото аз искам да видя реален ефект от работата на Прокуратурата.“