За кои народни представители ваксините са "експериментална течност", а всъщност са имунизирани

През тази седмица народните представители се върнаха на работа в парламента след коледната си ваканция. След като в първия ден нямаха особено какво да си кажат в пленарната зала, заседанието приключи за около час. За сметка на това, в петък работиха до тъмно. И дебатираха 6 часа - как да влизат в сградите на Народното събрание - със или без зелен сертификат.

Темата се оказа ключове, не защото достъпът до сградата има особено значение за хода на пандемията, а защото дебатът е символен. За действията ни като общество срещу заразата. През 2021 г. България избира три пъти състав на Народното събрание. На изборите п

рез ноември в парламента влиза и партия "Възраждане". Получават почти 130 000 гласа, които им отреждат 13 места в Народното събрание. По време на кампаниите основен говорител на партията в национален ефир е председателят й Костадин Костадинов.

А основните послания към избирателите - срещу членството на България в Европейския съюз и НАТО, както и срещу всички мерки за ограничаване на пандемията от COVID-19.
"Възраждане" последователно говорят срещу "принудителната ваксинация" и против ваксините срещу COVID:

Костадинов във „Фейсбук“ през март 2021 г.

В деня, в който народните представители положиха клетва, "Възраждане" декларира каузата си и от парламентарната трибуна:

„Няма да търпим ограничения, маски, дискриминация, принудителна или задължителна ваксинация с експериментални субстанции и ще искаме премахването им възможно най-скоро". В първия работен ден за депутатите от новата година зам.-председателят на парламента Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че въвеждането на зелен сертификат за достъп в Народното събрание има за цел да спре него и колегите му да ходят на работа. „Истината е, че се опитват да ограничат достъпа на „Възраждане“ до парламента, защото ние тук работим. Не сме на пазар“, заяви Ганев пред БТВ в първите дни на новата година. Два дни по-късно Народното събрание обсъжда въвеждането на зеления сертификат за достъп в сградата на парламента.

„Аз чух, че ще бъде това атака срещу депутатите от „Възраждане“. Ваш колега по bTV го каза, че ще ограничи достъпа до НС на депутатите от Възраждане. – защото ние няма да си купим сертификати, както са направили голяма част от колегите в НС, които казват, че са си купили сертификати – това се чува и вие го знаете също. Разбира се, когато камерите са изключени. Ние ще държим твърдо и ще отстояваме правата, които са права на целия български народ или поне на хората, които нямат желание да се ваксинират или да се сертифицират“, казва Николай Дренчев, секретар на ПК "Възраждане".

На фона на посланията на партията срещу ваксините и зеления сертификат, лидерът на "Възраждане" не дава отговор на въпроса има ли ваксинирани депутати в групата му:
„Вижте, аз не питам депутатите си дали са ваксинирани, нито дали са изрязали ноктите си - това е въпрос на грижа за личното здраве и личната хигиена. Има такива, които са преболедували, аз самият нямам зелен сертификат“, обясни Костадинов. „Ваксините научно честно и почтено не отговарят на определението за ваксина. В момента говорим за един чудовищен социално-инженерен експеримент, в който здравето на народа е заложено на картата на една социално-инженерна геополитическа игра. Това е моето мнение, но и на групата. Както казва доц. Мангъров – докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам. За всички ваксини, които са произведени в последното десетилетие и не са минали дълъг процес на преработка, не бих препоръчал на никого да си слага. Но това, пак казвам, е негово лично решение. Ако вие казвате, че никога до края на живота си не бихте си сложили ваксина", казва Дренчев. 

Ако казвате, че и „Янсен“ е такава ваксина, а самият вие имате сертификат, в който пише, че на 19 август сте си поставили ваксина „Янсен“, какво означава това?

Това означава, че мога да избирам за себе си и не мога да препоръчвам никому ничий избор.

Сега можем ли да уточним – ваксиниран ли сте, или никога в живота си не бихте си сложили такава течност?

Както ви казах вече и ви повтарям втори път, личният ми здравен статус не е нещо, което бих обсъждал по телевизията.

Секретарят на парламентарната група на "Възраждане" Николай Дренчев е ваксиниран. И след като си е поставил ваксината обаче, той продължава публично да говори срещу ваксините. От проверка на източници на bTV става ясно, че всъщност не само Дренчев, а една трета от депутатите на "Възраждане" не просто имат зелен сертификат, а са ваксинирани. На въпрос към Иво Русчев дали има зелен сертификат той казва, че има.

Ваксиниран ли сте, или сте преболедувал?

Ваксиниран съм.

Кога?

Лятото. 8-ми месец. Вижте тук борбата в момента не е за ваксинирани и неваксинирани. Ние не се борим за това. Ние се борим за правата на хората. Аз съм направил своя избор и съм се ваксинирал.

А вие като човек, който разбира от комуникация, може ли да ми кажете. Когато един човек има кауза и тя е да даден възможност за свободен избор на хората, да….

Може ли да спрете камерата?

И нарича ваксините експериментална течност, а в същото време сам си поставя ваксина. Има ли противоречие?

Може ли да спрете камерата?

Разговорът с ваксинирания депутат Иво Русчев е прекъснат от ПР-а на партията Йовка Димитрова.

Въпреки че във „Възраждане“ има депутати със сертификати, партията организира протест през следващата седмица - срещу зелените сертификати. Стоян Таслаков също е ваксиниран, което казва пред камерата на bTV. Той казва, че решил да се ваксинира преди месец:

Как го взехте това решение?

Малко под натиск.

Кой ви натисна?

Семейството ми.

С какви аргументи?

Имам възрастен дядо, първото, което е на 94 години. Живял съм 6 години във Великобритания, говорил съм със специалисти. Дълго време съм се колебал да се ваксинирам, но в крайна сметка под натиск и на семейството ми, взех това решение. Не съм се съобразявал с позицията на партията, това си е моя лична позиция. Във „Възраждане“ имаме различни хора с различни виждания.