Нася Кралевска: Пиша за комунизма, защото той съсипа хубавата ми Родина

Енергичен народ е попаднал под комунизма за 45 години

Нася Кралевска

Нася Кралевска

„Пиша изследвания върху комунистическия режим преди всичко заради любовта ми към България и мъката ми, ме моята хубава Родина с толкова буден и енергичен народ е попаднала под комунизма за 45 години”, това заяви писателката Нася Кралевска по време на премиерата на петото допълнено издание на своята книга „Без заглавие” – рушители и строители на България в Пловдив, съобщи сайтът desebg.com.

Художествена галерия „U Park” в центъра на Пловдив събра интелектуалци, граждани и дори кандидат-кметове от демократичния сектор при представянето на книгата в петък (27 септември 2019 г.), посветена на края на комунистическия режим в България и началото на демократичните промени.  Пловдив бе шестият град, в който се състоя премиера на новото издание след Созопол, Бургас, Карнобат, Сливен и София в обиколка, организирана от фондация „Истина и памет”. „Щастлива съм да бъда в Пловдив – европейската столица на културата”, заяви още авторката на „Без заглавие” и поздрави пловдивчани за успеха.

„С писането си Нася Кралевска прави това, което историците не правят – тя вкарва живи събития, много ярки човешки съдби и познава отблизо хората, за които пише – важни политици от прехода”, заяви историкът Евелина Келбечева при представянето на новото пето издание. По думите ѝ книгата съдържа много забравени истории – за Града на истината през 1990 г., за Лукановата зима в края на същата година, за вътрешните битки в СДС в първите години на демократичните промени и др.

„Уверявам ви като историк, че тази книга има изключителна стойност не само с възкресяването на спомените за тези 30 години, но и като извличане на най-важните акценти и топоси, които правят това наше минало неминало”, допълни Келбечева.

Актьорът Руси Чанев представи подбрани текстове от книгата, описващи тотално опразнената държава при управлението на БСП начело с Андрей Луканов през 1990 г., както и гражданския бунт срещу социалистическото управление при Жан Виденов (1995-1997) г., а също така и  малко познато на широката общественост противопоставяне в СДС през 1991 г. между Желю Желев и Филип Димитров.

„Пловдив е единственият град, който има привилегията Нася Кралевска да гостува в него повторно след миналогошната обиколка, когато тук беше представена друга нейна книга – „България под комунизъм”, припомни журналистът Христо Христов. Той взе интервю на живо от Нася Кралевска, която отговори на различни негови въпроси. 

„Отделила съм специално място на фигурата на лидера на СДС и премиер (1991-1992) Филип Димитров, защото той постави началото на реформите в България, но много бързо бе атакуван именно заради това. Забравено е, че атаките срещу него запознаха, когато правителството му направи опит да въведе първата лустрация – да се забрани агентите на ДС да управляват банки, но веднага последва много яростна атака срещу Димитров”, каза Нася Кралевска в хода на разговора с жерналиста.

Последва оживена дискусия, в която авторката на „Без заглавие” отговаряше на въпроси от публиката – от грешките на прехода, за пропуските да се направи луктрация, до сегашната политика

„Това, което е много разочароващо, макар да обичам демократичния свободен свят, е че западните страни много бързо приеха червените пари от разпадналия се Източен блок след 1989 г.”, заяви Кралевска по време на дискусията. По думите ѝ това е било голяма грешка.

На въпрос какво може да направим днес, за да имаме по-добро управление в България, Кралевска отговори: „Да не оставаме вкъщи, когато дойде време за гласуване на избори”.

Следващото представяне на книгата ще бъде в гр. Ловеч на 7 октомври 2019 г., понеделник, от 17.30 ч. в Клуба на културните дейци в града.