Наталия Киселова: Кабинетът сгреши, че си спечели прокуратурата за враг, тя не е едно с Иван Гешев

Наталия Киселова

Наталия Киселова

Няма програма на правителството, споразуменията са двустранни, а дебатът за програмата може да преодолее някои от червените линии. Необходима е законодателна програма на кабинета поне за втората половина на годината. Това мнение изрази пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.
"Нормално е да бъдат по-бавни във вземането на решения – всичко се съгласува по четири", отбеляза тя за работата на коалицията и очерта три основни посоки, в които трябва да работи мнозинството – борба с корупцията, обществените поръчки и продоволствената сигурност.

Запитана може ли парламентът да продължи неопределено време да отлага попълването на състава на редица органи с изтекъл мандат, Киселова посочи: "В учебниците пише, че не може, но виждаме на практика, че надхвърлят година, две." Доц. Киселова критикува липсата на диалог от страна на управляващите с опозицията, като даде пример с председателските места в парламентарните комисии.

"След това арестуваш лидера на партията им (на ГЕРБ – бел. ред.) и какво постигаш? Два часа радост и след това тишина. Сега са си спечелили за врагове ГЕРБ, спечелил си за враг прокурора (Иван Гешев - б. на ред.), добре, обаче защо и прокуратурата? Главният прокурор и прокуратурата не са едно." Ако коалиционните партньори разглеждат паралелно номинации за различни органи, това ще бъде по-успешно, отколкото да обсъждат кандидатури "на парче", защото така всички имат претенции към даден пост, смята преподавателят. По казуса с решетките в парламента тя коментира, че "проблемът не е дали да влязат, а начинът, по който парламентът може да общува с хората, които протестират отвън" и посъветва "да махнат и другите решетки".