Наталия Новожилова: Защо българите смятат, че САЩ е заплаха за страната им, а не се страхуват от Русия

Наталия Новожилова до Борис Немцов

Наталия Новожилова до Борис Немцов

Известната руска журналистка и общественичка Наталия Новожилова(интервю с нея, б.р.), която е и един от най-близките съратници на Борис Немцов публикува на страницата си във фейсбук любопитни впечатления от разговора си с дребен търговец в Поморие, където живее през последните години. Новожилова е единственият руски дисидент, който е избрал да емигрира в България, заради режима на Путин. Тя обаче няма обяснение, защо българите не харесват ЕС и НАТО и продължават да вярват сляпо на Русия и Путин.

Ето размислите й:

"Спомням си миналата седмица разговарях с един българин, собственик на малка фирма в моя град Поморие, и му зададох въпрос: " Защо?!", но така и не можа да ми даде отговор.
Той каза, че всички проблеми в България идват от Америка, която "всичко ръководи тук". Когато го помолих да се аргументира откъде прави такива заключения, не ми отговори нищо.
Той не харесва също ЕС и НАТО. При условие че половината от парите в бюджета на Поморие идват от ЕС.
Асфалт, електрически мрежи, водоснабдяване, канализация на къща и др. – са направени с пари от ЕС...
За да не слушам колко велик бил Путин, просто реших да напусна компанията му.

* * *
25 % от българите смятат САЩ за заплаха за страната си и само 7 % се страхуват от Русия.
П.П. Преди година един младеж в Бургас ми каза, че е решил да се ожени за рускиня и да замине за Русия. Той се ожени и отиде да живее в малко градче край Екатеринбург, откъдето е съпругата му. Издържал там само две (2) седмици! Развел се и  се върнали в Бургас. Той обаче продължава да говори за лошата и зла  Америка, и колко добър бил животът при комунистите".