НАТО работи за дългосрочен мир в Украйна, обмисля няколко варианта за сигурност

"Съюзниците считат за изключително важно да гарантират дългосрочен мир в Киев, но без да се намесват в бъдещи конфликти. Алиансът избира оръжейни планове за поддържане на отбранителния капацитет на нападнатата страна. НАТО се опитва да формира нов модел на отношения с Украйна и обмисля няколко варианта за гаранции за сигурност и подобни механизми", пише испанският El Pais, цитиран от РБК-Украйна.

Какво иска Украйна

Украинските власти многократно са подчертавали, че искат страната да се присъедини към НАТО възможно най-скоро. Президентът Володимир Зеленски подчерта, че това няма да се случи до края на войната. Той обаче призова алианса да предостави ясен алгоритъм на действия за влизане и гаранции за сигурност, подчертава украинската медия.

Правителствени служители очакват политическа стъпка от НАТО на лятната среща на върха във Вилнюс.

Алиансът не бърза

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други съюзници обещаха на Украйна помощ във войната и след нейния край. Алиансът иска да започне многогодишна програма за подкрепа на прехода към стандартите на НАТО. Механизмът обаче все още не е заработил.

Източници на El Pais в Брюксел заявяват, че НАТО иска да гарантира доставките на военна техника, сътрудничеството във военната сфера. В частност става дума и за реформиране на Министерството на отбраната по модела на НАТО.

Гаранции за сигурност

Балтийските страни и Полша подкрепят многогодишната програма за Украйна, но искат още повече подкрепа. Става дума за ясни задължения за членство и гаранции за сигурност.

Експерти са заявили, че страните от НАТО искат да формират определена "основа", за да осигурят Украйна. Тази идея се подкрепя от Великобритания, САЩ и Франция. Има обаче въпроси относно времето, тъй като войната все още продължава.

Според изданието алиансът обсъжда и предложението за "механизми за сигурност". Брюксел обяснява, че това е по-регулирана и надеждна формула, която ще помогне да се гарантира военна подкрепа в дългосрочен план, докато съюзниците не са готови да приемат Украйна в НАТО.

Друг модел е предоставянето на гаранции за сигурност, концепция, предложена от заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд.

"Това може да означава подписване на някакво двустранно или общо политическо споразумение, което ще осигури по-високо ниво на военна помощ за Украйна, отколкото сега, в зависимост от това кога това споразумение ще влезе в сила“, пояснява испанското издание.

РБК-Украйна припомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всички партньори подкрепят интеграцията на Украйна, а "Москва няма право на вето срещу разширяването на НАТО“.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски е подчертал, че Украйна е готова да се присъедини към НАТО, но чака готовността на алианса.