Натовски кораби навлязоха в Черно море

Група кораби на НАТО влязоха в Черно море в понеделник. Според данни, предоставени от информационните портали в Истанбул, три фрегати от Втора постоянна военноморска група на НАТО (SNMG-2) преминаха през Черноморските проливи, съобщава topwar.ru.

Според докладите, три военни кораба са влезли в Черно море: флагманът на групата е канадската фрегата HMCS Fredericton (FFH 337), италианската фрегата Virginio Fasan (F 591) и турската фрегата TCG Salihreis (F 246). На 22 март те ще пристигнат на от румънското пристанище Констанца, където към тях ще се присъедини фрегата Regina Maria.

Командването на морска група от патрулни кораби (SNMG 2) на НАТО не посочва каква е целта корабите на Алианса да влязат в Черно море, но според данните, предоставени от румънския флот, групата ще изпълнява задачите за наблюдение на морските, въздушните и подводните пространства. Съобщават се и за съвместни морски учения с "партньори от НАТО в региона". Основната задача на групата е да увеличи оперативната съвместимост по време на военни операции в Черно море.

Корабите на НАТО, които влязоха в Черно море, се наблюдават от кораби и наземни съоръжения на Черноморския флот на Русия от 13:00 часа на 23 март 2020 г., се казва в доклад на Националният център за управление на отбраната на Руската федерация.

Превод: Faktor.bg