САЩ разсекретиха доклад за причините за "Хаванския синдром"

Причината за "Хаванския синдром" при американските служители най-вероятно е външно въздействие под формата на импулси на електромагнитна енергия или ултразвук, според разсекретен експертен материал на разузнаването на САЩ.

В продължение на пет години Съединените щати се борят със загадката на "необичайни здравословни инциденти", които бяха открити при дипломати, работещи в Куба, а след това се проявиха при американци в други части на света. Виновникът все още не е назован.

"Признаците и симптомите на необичайните здравни инциденти са истински и убедителни... Наборът от признаци не може да бъде лесно обяснен с известни фактори на околната среда или медицински състояния, те могат да бъдат свързани с външни влияния", се казва в експертен доклад на разузнавателната общност, публикуван от ЦРУ и Службата на директора на националното разузнаване на САЩ.

Импулси на електромагнитна енергия, особено в радиочестотния диапазон, както и ултразвук, но само на къси разстояния, правдоподобно обясняват основните характеристики на явлението, за разлика от йонизиращото лъчение, химическите и биологичните агенти, инфразвука или чуваемия звук, заявиха експертите.

Проявите на "Хаванския синдром" - световъртеж, гадене, главоболие и проблеми със слуха - са наблюдавани за първи път при американски дипломати в Куба през 2016 и 2017 г., както и в Китай през 2018 г. По-късно медиите съобщиха за подобни случаи сред дипломати, служители на разузнаването и други държавни служители на САЩ във Виена, Африка, Таджикистан и Русия. Според ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс синдромът е засегнал общо няколкостотин души. /БГНЕС