Навални е затворен в "Матроска тишина", готвят се протести в цяла Русия

Ще бъде под карантина през следващите две седмици.

Стана известно, че задържаният при пристигането си в Москва от Берлин руски опозиционен лидер Алексей Навални се намира в следствения изолатор  „Матроска тишина“. Това потвърди секретарят на Обществената комисия за наблюдение на град Москва Алексей Мелников, съобщи руската редакция на ВВС. До вчера точното местоположение на политика не се знаеше дори от адвоката му. 

Алексей Навални е доведен в изолатора около 20:00 часа в понеделник и ще бъде под  карантина през следващите две седмици. В килията му имало хладилник, електрически чайник, телевизор и топла вода, по думите на  Мелников.

 На 2 февруари руски съд ще реши дали да смени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" с ефективна.

Европейският съд по правата на човека е оправдал Навални по това дело 

 Във видео, публикувано от екипа му малко след произнасянето на решението на съда, той призова руснаците да протестират.
"Не мълчи. Съпротивлявай се. Излез на улицата - не за мен, а за себе си", каза той.
Ръководителят на регионалната мрежа на Навални Леонид Волков заяви, че тече подготовка за организиране на протести в цялата страна в събота.
Извънпарламентарната опозиция вече започна улични протести, които  смята да продължи, а парламентарната заяви, че с действията си властта способства за героизацията на Навални, пише  "Комерсант".
Тринадесет привърженици на Навални са задържани вчера край полицейското управление, където бе откаран, над 50 протестиращи - в Санкт Петербург, а

говорителят на президента Путин отмени редовния си брифинг

за журналисти, информира  изданието "Медуза".

Песков си позволи вчера да се прави на луд и да пита репортерите дали Навални е задържан в Германия, защото той досега бил отпуска и не знаел нищо по въпроса.

Опозицията превръща Навални в символ на конфронтацията с властта и лично с Владимир Путин. Първа проверка на готовността на несъгласните за сплотяване ще станат протестите, готвени за 23 януари, пише "Независимая газета".

„Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и 
обида към руския народ,  който иска неговият глас да бъде чут" , заявиха от щаба на новия президент на САЩ Джо Байдън часове след задържането на Навални.