Най-бързият цигулар в света: Аз имам душа на рокаджия, независимо дали свиря джаз, класика или хип-хоп

За Дейвид Гарет резултатът от добре свършената работа е първо да си напишеш домашното и да бъдеш дисциплиниран

Дейвид Гарет

Дейвид Гарет

След седмица - на 29 септември, Дейвид Гарет ще зарадва всички свои почитатели от България с магическия спектакъл в зала „Арена Армеец”.

Той е световно признат талант. Чупи рекорда на Гинес и става най-бързият цигулар в света, след като през 2008 година свири „Полетът на бръмбара“ за 66 секунди. Той е рок звезда с цигулка в ръка. Магически смесва мелодиите на Металика и Моцарт, свири дори Еминем на цигулката си „Страдивариус”.

Наричат го още Джими Хендрикс на струните, Дейвид Бекъм на класическата музика, но той е много повече за най-верните си почитатели - той е магьосник, цигуларят рок звезда.

„Определено съм работохолик. За мен резултатът от добре свършената работа е всичко, което има значение. А за да постигнеш добри резултати, първо трябва да си напишеш домашното и да бъдеш дисциплиниран. Бих казал, че съм балансиран и щастлив”, споделя Дейвид Гарет пред Нова ТВ.

Естествено продължение на ръката му е цигулката, която докосва за първи път на 4 години. Оттогава досега си пише домашното, свирейки всеки ден, часове наред. На 10 години дебютира на сцената. Днес твори музикални шедьоври по струните на „Страдивариус”, направена преди 300 години, която е оценена на над 5 милиона долара.

Дейвид деликатно не повдига завесата около личния си живот. Един от щрихите в интимния свят на музикантът е като филмов сюжет - за невъзможната любов между гениален цигулар и порно звезда. Романс, завършил в съда и спомен, който музикантът е оставил зад гърба си и се е отдал на музиката.

„Както животът, така и музиката ми е динамична, интензивна. В противен случай всичко ще е равно и плавно. Това е моят емоционален дворец. Моето музикално пътешествие, когато творя музика или имам концерт. В него има и мекота, и нежност, и взривяващи моменти от виртуозни класически произведения. Иначе ще бъде скучно”, казва Гарет.

По пътя към музикалния връх Дейвид е срещал и доста препъни камъни. Но желанието му да учи в едно от най-престижните музикални училища – „Джулиард“ в Ню Йорк, е в пъти по-голямо от липсата на пари. Без помощта на родителите си успява сам, работи и като фотомодел, и като чистач на училищни тоалетни.

За него граници в музиката не съществуват. Губи и намира себе си в парче на Еминем. На неговата цигулка Моцарт, Чайковски и Майкъл Джексън сякаш оживяват.

„За мен рок-енд-рол означава независимост. Имаш собствено мнение, цениш свободата. Музикалната си свобода, експериментираш много. Креативните хора притежават душа на рокаджии. Независимо дали свирят джаз, класика или хип-хоп”, казва още Дейвид Гарет.