Найден Тодоров: Докато опитваме да оправим политиката и икономиката, културата се сви в ъгъла

„Залите на Народния театър са пълни, има един директор, има един невероятен режисьор“

Найден Тодоров

Найден Тодоров

Докато се  опитваме да оправим политиката и икономиката, културата се сви в ъгъла, заяви пред БНТ служебният министър на културата Найден Тодоров.  Той добави, че разбирането за култура у нас е в много тесни рамки – свежда се до изкуството и културното наследство.

По думите му, има липса на достатъчно отношение в обществото към културата.

„Култура е образованието, отношението, как говорим един с друг, как не се съгласяваме с другия“, добави той.  

Културата ни учи да сме по-толерантни, подчерта служебният министър – хората на културата трябва да са първите, които трябва да накарат обществото да улегне в своята емоционална реакция.

По отношение на конфликта в Народния театър той коментира, че ще се опита да намери допирните точки между страните. Според него, в случая няма невинен и виновен, а различни гледни точки. Той е разговарял по телефона с режисьора Александър Морфов, както и с директора на театъра.

„Залите на Народния театър са пълни, има един директор на театъра, има един невероятен режисьор“ – посочи министър Тодоров.

„Ако самите хора на изкуството не са толерантни, имаме проблем“, констатира той, като отбеляза, че търси отговор на въпроса докъде е редно де има намеса от страна на министъра на културата при подобни случаи.

Найден Тодоров е категоричен, че парите за култура са  инвестиция, а не разход.