Фейк: Пентагонът започва биологични експерименти с български войници

В публикации в български и руски интернет сайтове, постове във Фейсбук, споделяни хиляди пъти, и интервю, гледано над 85 хиляди пъти, се твърди, че американски учени ще правят опити и експерименти с българския войници, като се правят внушения за възможни смъртни случаи.

Първоизточник на твърденията е статия на българската журналистка Диляна Гайтанджиева, публикувана на нейния сайт. Според публикациите военни учени от Пентагона започват през март експерименти с български военни във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

В публикациите се посочва, че експериментите върху наши войници щели да стават по силата на договор между Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и Изследователския институт „Уолтър Рийд“ към министерството на отбраната на САЩ (Пентагона). Тестовете щели да се провеждат във ВМА и са свързани с вируси и опасни патогени.

Заявява се също, че по силата на подобни споразумения са правени биологични експерименти и в други държави като Грузия и Украйна. Споменават се и смъртни случаи. А всичко това се съдържало в публично достъпни документи за договорите и обществените поръчки на САЩ.

Отговорите на институции у нас и в САЩ, до които е стигнала информацията, красноречиво отхвърлят истинността на твърденията в нея. 

В позиция за БНР от Министерството на отбраната, което е принципал на ВМА, категорично отрекоха за подготвяни биологични експерименти с български войници.

„Към настоящия момент няма подписано споразумение между Република България и САЩ за разкриване на лаборатория във Военномедицинска академия за изследвания с български граждани. Проведени са работни срещи за евентуално сътрудничество в съвместни проекти, в които не са поставени въпроси и не са дискутирани теми за „биологични експерименти с български военнослужещи“ или за целенасочено биологично заразяване на хора“.

Проф. д-р Ива Христова - директор на НЦЗПБ, където би трябвало да бъдат базирани американските учени, също отхвърли твърдението за предстоящи опити върху български войници. По думите ѝ става дума за диагностика и изследвания на съществуващи в страната ни заразни заболявания. В имейл тя обясни за научните връзки.

„Изследователският армейски институт на САЩ „Уолтър Рийд“ си партнира с Националния център по заразни и паразитни болести на България за изследване на инфекциозни заболявания, които се срещат естествено в България и представляват заплаха за здравето и живота на българската армия. Здравето и безопасността на нашите военни и съюзници винаги са наша основна грижа и това изследване ще играе жизненоважна роля за намаляване на заплахата, която болестите представляват за нашите военнослужещи“, посочи проф. Христова.

Това се потвърждава и от позиция на посолството на САЩ в България.

„Дирекцията за медицински изследвания към Сухопътните сили в Грузия, част от Изследователския институт "Уолтър Рийд" към Сухопътните сили на САЩ (WRAIR) има споразумение с българския Национален център по заразни и паразитни болести за сътрудничество в проучването на инфекциозни болести, съществуващи в България, с цел подобряване на тяхната диагностика и лечение. WRAIR финансира участието на изследовател, който ще работи в НЦЗПБ по това важно проучване в рамките на споразумението. Това споразумение не е тайна – то е публично известно, както и документите, които се отнасят до него.

Това проучване, както НЦЗПБ отбеляза в своите публични изявления, е изследователско и диагностично, а не експериментално. То се стреми да разшири съществуващото познание за инфекциозните заболявания, които съществуват на местно ниво, за да се бори по-добре с тях. Това съвместно изследване е прекрасен пример за това как изтъкнати изследователи в България и Съединените щати си партнират, за да се справят с предизвикателствата пред общественото здраве и да подобрят здравето и благосъстоянието на нашите граждани.“

Кой е институтът „Уолтър Рийд“

Справка в сайта на института показва, че от 1893 година насам армейският изследователски институт „Уолтър Рийд“ се занимава със справянето с болести и травми при войниците. Работата му в наши дни е организирана в Центъра за изследване на инфекциозните заболявания и Центъра за военна психиатрия. Първият се фокусира върху превенцията, диагностиката и лечението на инфекциозни заболявания, свързани с военните. Работи се за предотвратяване на заплахи като малария, ХИВ/СПИН, денга треска, чревни проблеми, мултирезистентни организми и нововъзникващи заболявания като Зика и Ебола. Институтът „Уолтър Рийд“ се базира в американската столица Вашингтон, но има подразделения в Азия, Африка, както и в Европа – в Тбилиси, Грузия.

Откъде идва всичко

В цитираните по-горе публикации и интервюто има позоваване на публично достъпни документи от Федералния регистър за обществени поръчки и договори на САЩ, като се твърди, че програмата включва изследвания върху хора и животни, без да се уточнява какви дейности ще се извършват или за кои конкретни вируси и бактерии става дума.

В посочените документи обаче никъде не се открива конструкцията „експерименти с български войници“.

Текстовете в документите разглеждат технически въпроси за процеса на изследване на заболявания. Засягат се също така теми, свързани с разработване на методологии, обезпечаване с техника, интелектуална собственост и т.н. Там наистина се споменава България, НЦЗПБ и ВМА. Темата обаче се изчерпва с описание на функциите и структурата им. Те също така са посочени като институции за сътрудничество.