Неправителствени организации и граждани се обявиха срещу спорна поправка на достъпа до обществена информация

снимка: desebg.com

снимка: desebg.com

Общо 180 неправителствени организации и граждани от цялата страна се обявиха върху спорна поправка в Закона за достъпа до обществена информация (ЗДОИ).

Това стана ясно днес (22 април 2020 г.), след като фондация „Програма достъп до информация” внесе н парламента становище срещу законодателната промяна в закона, който от 2000 г. е едно от най-силните оръжия на българските граждани и журналисти срещу непрозрачното управление, съобщава desebg.com.

Кампанията за обществена подкрепа срещу законодателното предложение, внесено от група депутати от ГЕРБq начело с председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, бе организирана от неправителствената „Програма достъп до информация” (ПДИ).

Според оценката на ПДИ, предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.

Прави впечатление, че предложението за промяна на ЗДОИ фигурира проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, който на пръв поглед няма нищо общо с достъпа до обществена информация.

В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона обаче се предлагат изменения в ЗДОИ, като по-конкретно се предвиода  отмяна на правомощието на министъра на финансите да определя нормативите за заплащане на разходите за предоставяне на достъп до обществена информация.

Според вносителите, така заявителите за достъп до обществена информация щели да бъдат облекчени финансово.

Становището на експертите от ПДИ обаче е категорично, че промяната заплашва да влоши досегашната практика и да внесе хаос в прилагането на Закона за достъп до обществена информация.

Александър Кашъмов, адвокат и ръководител на правния екип на ПДИ, ясно посочва опасностите:

1. Най-вероятно действителният ефект от нея ще бъде, че всеки задължен по ЗДОИ субект ще си определя субективно каквито суми си прецени, че съответстват на „материалните разходи по предоставянето на обществена информация“ и ще натоварят заявителите да ги плащат. И досега много институции например не са наясно, че заповедта на МФ не калкулира възнаграждението на служителя, работещ по копирането.

2. Ще се получи разнобой в практиките на стотиците институции в системата на изпълнителната власт и местното самоуправление, да не говорим за другите категории държавни институции, включително органите на съдебната власт, публичноправни организации и други, без да съществува никакъв механизъм за уеднаквяването им.

3. На тези институции, които не желаят да са открити и прозрачни и да предоставят информация, ще се предостави още едно оръжие да мачкат гражданите по свое усмотрение.

4. Заявителите, които не махнат с ръка и не се откажат от достъпа до обществена информация, ще трябва да заведат дела в административните съдилища, където освен обичайните разноски ще трябва да платят и възнаграждения за вещи лица по експертизи относно това, кои са „материалните разходи по предоставянето“.

5. Административните съдилища ще получат допълнително натоварване с подобни дела, което ще утежни и тяхната работа.

Цялото становище на фондация „Програма достъп до информация” вижте -ТУК.