Алгафари след лидерската среща: Интригата е дали Борисов ще се жертва да подкрепи едно правителство с празен чек

Ключовият въпрос е дали Гешев няма да контрира, ако Борисов реши да затопли отношенията с ПП, каза на свой ред Петър Чолаков

Надал Алгафари

Надал Алгафари

„Нещата отиват за избори”. Този кратък коментар направи ПР експертът Нидал Алгафари в студиото на Нова ТВ след лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Според него от ПП-ДБ се опитват да избутат Борисов и ГЕРБ назад от евроатлантизма - „да накарат Борисов да преговаря с БСП или пък с „Възраждане”. Остава или Борисов да жертва себе си и да подкрепи едно правителство с празен чек. Всички караници преди това за какво бяха – за какво ручахме жабетата преди това и толкова пари дадохме за избори”, попита Алгафари.

Той аргументира теза си с думите на ПП-ДБ, че няма да подкрепят първия мандат и няма да подкрепят правителство, което се излъчва с подкрепата от ГЕРБ. „Как ще подкрепят собственото си правителство, ако то е подкрепено то ГЕРБ, шизофренна салата”, обобщи ситуацията Алгафари.

ПР експертът даде пример какво би означавал „празния чек” – да назначат вътрешен министър Бойко Рашков, Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър. Какво правим тогава, запита Алгафари.

По думите му лидерът на ГЕРБ може да направи отстъпка и да се съгласи на кабинет с втория мандат. Но защо да отстъпва, а някой друг да си втвърдява позицията. Те говорят, че имат управленска програма – какво значи да имаш управленска програма, когато нямаш правителство”, недоумява  Алгафари.

„Или ще се разберат в рамките на седмица – ще бъде правителство на първия и втория мандат, или се отива на избори”, категоричен е Алгафари.

Според него ако тези 30 закона, за които има разбиране между двете първи коалиции, бъдат приемани на бързо, може да не са с нужното качество.

Петър Чолаков изтъкна, че ключовият въпрос е да се влезе по същество в рамките на всеки въпрос (закон) какво ще се прави и реформата на прокуратурата – да има контрол върху главния прокурор. „Ключовият въпрос е дали Гешев няма аса в ръкава си и да контрира, ако Бойко Борисов реши да затопли отношенията с ПП и да подкрепи безусловно, това, което казва на втория мандат. Когато питат Гешев за къщата в Барселона, за пачките и кюлчетата, той казва: „разследването е в напреднала фаза, до няколко седмици ще има резултат”. Това е още една причина Борисов и ГЕРБ да не бързат да затоплят отношенията с ПП и ДБ.

Според Чолаков и едните и другите имат готови имена за съставяне на правителство. Той обясни, че от проведената публична среща полза имат и двете формации. „До последния момент не се знаеше, че тази среща ще бъде публична, което работи за ПП-ДБ. Ако беше обратното, щеше да има спекулации, че някой им извива ръцете. От друга страна работи за Бойко Борисов и ГЕРБ, който постави конкретни въпроси – за бюджетния дефицит, за състава на кабинета, да не се вдигат данъците на хората. Тази реторика е много разбираема за конкретния човек. Това е политически покер, едно надлъгване”, обясни Чолаков.