Нидерландия започна подготовка за предаването на първите 18 F-16 на Украйна

Нидерландия започна подготовка за предаването на първите 18 многоцелеви изтребителя F-16 на Украйна.

Това е съобщил президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалната мрежа Х (Twitter), цитиран от УНИАН. Той е разговарял с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, от когото е научил новината.

"Проведох телефонен разговор с нидерландския министър-председател Марк Рюте, по време на който благодарих на нидерландското правителство за решението да започне подготовката за прехвърлянето на първите 18 изтребителя F-16 в Украйна", заявява Зеленски.

Държавният глава на Украйна също така е благодарил на Нидерландия за активната подкрепа за започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС и е подчертал, че е важно възможно най-скоро да се предостави на Украйна дългосрочна помощ от ЕС на стойност 50 млрд. евро.

"Това решение не само ще спомогне за укрепване на нашата отбрана и макроикономическа стабилност, но и ще демонстрира непоколебимата подкрепа на Европейския съюз и може да се превърне в двигател за подобни решения от страна на други наши партньори", заявява Зеленски.

Президентът на Украйна е добавил, че е обсъдил с Рюте развитието на събитията на фронта, ситуацията в Черно море и настоящите военни нужди на Украйна, включително артилерия, безпилотни самолети и оборудване за противовъздушна отбрана.

"Договорихме се да продължим съвместната си работа по гаранциите за сигурност в съответствие с Декларацията на Г-7 от Вилнюс. Обсъдихме и следващата среща на съветниците по Формулата на мира и усилията за по-нататъшно консолидиране на международната подкрепа за визията на Украйна за справедлив мир", е подчертал президентът.

През август месец Нидерландия обеща да изпрати в Украйна 42 американски изтребителя F-16.