Експрет: ДАНС са активирани да пишат доклади, за да се обоснове запазването на дерогацията

Според Никола Янков е опасно и ненужно назначаването на особен управител в "Лукойл"

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди днес рисковете за националната сигурност на България при незабавната отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл". 

Според Никола Янков - бивш зам.-министър на транспорта и на икономиката, който също е бил и в Надзорния съвет на "Лукойл", на разузнаването е възложено да напишат нещо, което да оправдае текущата позиция на правителството да се запази дерогацията. А това реално означава да бъдат запазени руските интереси, предава БНР

"Съжалявам, че Министерският съвет и премиерът Денков са възложили на разузнаването да пише доклади с неизвестно каква цел. Това, което обикновено се прави в такава ситуация, е да отидете и да попитате 10-те или 20-те най-големи търговеца на пазара на горива в България, които реално снабдяват българските граждани и потребители с горива, какви са техните алтернативи за доставка, какви са техните възможности да увеличат доставките към пазара при определени хипотези. Това, неизвестно защо, не се е правило досега. Вместо това питате ДАНС - ДАНС не се занимава с доставки на горива. Очевидно е, че тази агенция са активирани да пише доклади с цел да се обоснове тезата, че дерогацията трябва да остане".

Янков бе категоричен, че проблем с доставките на пазара на горива в България няма. Той подчерта, че "Нефтохим" е спирал през годините за планови ремонти, но никой не е усещал да последва някакъв проблем от това. 

"В България съществува 120-дневен запас от нефт и нефтопродукти на склад и тези количества са достатъчни, за да обезпечат потреблението на пазара за месеци напред. Тези количества са налични и могат да бъдат доставени на пазара във всеки един момент, независимо къде се намират", категоричен бе експертът.

"Големият риск не е да спре "Лукойл", защото няма откъде да се набави нефт. Големият проблем за България и рискът за националната сигурност е "Нефтохим" да бъде санкциониран като фирма, нарушаваща санкцията на ЕС заради контрабанда на горива, рафинирани от руски нефт, към други държави, което е забранено по условията на нашата дерогация и по санкционния пакет на ЕС", смята Никола Янков. По думите му обаче държавата България няма общо с това и единственото, което може да стане, е страната ни да падне още като репутация в очите на нашите партньори.

Според него е опасно и ненужно назначаването на особен управител в "Лукойл".

""Лукойл" може спокойно да си мине към неруски доставки, да продължи да ги рафинира в България, да доставя нещата. Няма нужда държавата да изземва рафинерията, да предприема извънредни мерки, които освен да доведат до някаква катастрофа от бизнес и юридическа гледна точка, нищо друго няма да помогнат".

Неговата прогноза е, че дерогацията ще бъде отменена под нитиска на нашите партньори от САЩ и ЕС. Това ще е около Нова година, смята Никола Янков.