Николае Чука: Присъединяването на Румъния към Шенген ще улесни усилията на ЕС да подкрепи Украйна и Молдова

Николаe Чука

Николаe Чука


Присъединяването на Румъния към Шенген ще улесни усилията на Европейския съюз да подкрепи всички страни от Източния фланг, включително Украйна и Република Молдова. Това заяви премиерът Николае Чука след среща в Букурещ с европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от БТА.

„Обсъдих с еврокомисаря темата за Шенген, която е много важна не само за страната ни, но и за целия набор от мерки, които се предприемат на европейско ниво. След като придобием този статут, има цяла поредица от аспекти, които улесняват всички стъпки, предприети на ниво ЕС по отношение на изпълнението на целите за подкрепа на всички страни от Източния фланг, както и на Украйна и Република Молдова”, каза Николае Чука. 

На свой ред европейският комисар Тиери Бретон отбеляза, че Румъния ще може да играе по-важна роля в отбранителната индустрия.

„Всеки знае, че има война на нашия континент и като всяка война, тя е несигурна. Но това е война с огромно значение. Ние, 27-те нации, решихме заедно да направим всичко възможно, за да подкрепим искането на украинското правителство от началото на войната. Много е важно да предоставим, по искане на Украйна, боеприпаси и способности. За щастие имаме всичко необходимо, за да изградим отбранителната индустрия в Европа отново, но трябва да го направим заедно и сега. Решихме, че трябва да направим всичко възможно, за да увеличим отбранителния капацитет на нашите граници, включително ако е необходимо, да вложим малко пари и да увеличим отбранителните си способности. И ние ще го направим", заяви Тиери Бретон.

Той оцени факта, че Румъния увеличи бюджета си за отбрана от 2% на 2,5% от БВП, показвайки, че това е "пример за мнозина". „Вярвам, че Румъния ще може да играе още по-важна роля в отбранителната индустрия. И когато една страна харчи повече от 2% от БВП, това е разликата: вие защитавате страната си, но също така защитавате европейския континент и ви благодаря за това“, добави Бретон.