Николай Денков: С Габриел работим без проблем, по-сложно е противоборството между партиите

Споразумението с "Боташ" създава рискове за държавата, подготвяме анекс

Николай Денков, снимка: БГНЕС

Николай Денков, снимка: БГНЕС

"Очаквам да се стигне до ротация. Този преход от един министър-председател и състав на кабинета е труден, но в Румъния стана, ще стане и при нас. С Мария Габриел работим без проблем, по-сложно е политическото противоборство между партиите в коалицията". Това каза премиерът акад. Николай Денков пред тв България он еър.

"Промените в НК имат нужда от обсъждане в по-широк формат, така че е необходимо да се търси по-широка подкрепа - така премиерът коментира участието на ДПС в коалицията. Важно е какво подписват заедно Борисов, Петков и Пеевски, а не само фактът, че подписите им стоят под един и същи документ", допълни Денков. "Част от критиките на Делян Добрев към Асен Василев са с огромен личен елемент - двамата имат общо минало, а явно ще имат и общо бъдеще", коментира Денков.

"Чрез преговори с "Лукойл" ще бъде установено как те отчитат парите към българския бюджет от руския и неруския петрол. Действително трябва да си поискаме средствата от компанията", добави премиерът. Относно "Росенец" каза, че "най-добрият вариант е пристанището да се върне под контрола на държавата, но рафинерията да може да работи нормално. Започнати са разговори с идеята, че те може да приключат с взаимоизгодно споразумение - ако не, влизаме в друга опция, при която цената на дизела и бензина ще скочат рязко за потребителите". "Призовавам депутатите от всички групи, когато взимат такива решения, те да бъдат предварително обсъдени с МС, за да видим как заедно можем да направим решение, изгодно за държавата", допълни премиерът.

"Договорът с "БОТАШ" създава множество рискове за държавата и не отчита възможностите за развитие на енергийния пазар, вкл. и този на природен газ. В момента правим всичко възможно да бъде сключен анекс към този Договор, с който рисковете да бъдат минимизирани", обясни Денков./БГНЕС