Ненчев: Хипотезата е - прокуратурата да е искала от КС тълкувателно решение за държавна измяна, ако Десислава Радева е агент на чуждо разузнаване

Ако президентът овладее всички служби със служебен кабинет, ще потули разследването на Гешев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Единствената хипотеза, която е възможна, за да иска прокуратурата от Конституционния съд тълкувателно решение относно това, какво е "държавна измяна" по  казуса с назначаването на Десислава Радев за пиар във ВВС е възможно, ако тя е разкрита като агент на чужди служби, враждебни на България и Румен Радев е знаел за това. Това заяви пред Би Ти Ви бившият военен министър Николай Ненчев. 

Според него не е изключена и хипотезата записите с Румен Радев и с ген. Цанко Стойков  да са направени от чужди партньорски служби, тъй като държавният глава не ги е получил, добави Ненчев. 

Много притеснително беше поведението на Румен Радев при награждаването на Николай Малинов от Владимир Путин в Русия. Той заяви, че не е разполагал с подобна информация, а след това дори не настоя и разследване. Десислава Радева е назначена във ВВС малко след моето постъпване като министър на отбраната. Никога не съм се интересувал за личните отношения. Имах добро мнение за ген. Цанко Стойков, но вече подлагам под съмнение качествата му, защото очевидно се прави опит за прикриване на информация. Много добре познавам и неговия глас, и този на президента от записите", каза още Ненчев. 

Той допълни, че ще бъде опасно за живота и здравето на хората, ако Румен Радев успее да "счупи държавата" и да назначи служебен кабинет. По думите му тогава най-вероятно ще направи всичко възможно, за да прикрие разследването на главния прокурор Иван Гешев срещу себе си.

Николай Ненчев допуска, че най-вероятно ще излезе на по-късен етап допълнителна информация за Румен Радев, че е замесен в друг шпионски скандал.