Николай Ненчев: Зад „шпионския“ скандал съзирам зловещ сценарий за дестабилизация на държавата

Съзирам, че с този скандал се цели да бъде свалено правителството на Борисов и назначен служебен кабинет от Румен Радев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Това, което се случва оценяваме като „грандиозен скандал“, нещо което предстои да претърпи развитие. Не бих го нарекъл обаче шпионски скандал, по-скоро има опит за национално предателство, има опит за поставяне в услуга на чужда държава. Това каза в студиото на ТВ „Европа“ лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

По думите му този доклад, в който осветиха Николай Малинов, е само част от грандиозния скандал, който е свързан с чужди служби. 

Продължавам да твърдя и съм дълбоко убеден, че тази информация е свързана със скандал, който предстои, е получена от чужди служби. Нашите служби не са в били в състояние да го прикрият или да не предприемат конкретни действия. Този доклад е получен вероятно не на 9 септември, а много преди това и затова съзирам зловещ сценарий за дестабилизация на държавата, подчерта бившият военен министър.

Той обърна внимание на изненадата на президента, който каза, че нищо не знае и поиска повече доказателства. 

По закон службите трябва да подават едновременно равна по обем информация както към президента, така и към шефа на парламента и към министър-председателя. Ако той е прескочен по тази линия – това е много опасно, защото говорим за криза в държавността и от това може да произлезе много сериозен скандал, който ще разтърси държавата из основи. А другото предположение, което правя – че този сигнал е получен от чужди служби, и самият президент вероятно е уличен в тази информация. Чуждите служби по принцип не са длъжни да информират българския президент. А ако той е уличен – той се разследва и няма за какво да бъде информиран за всичко това, което службите разполагат като информация. Моето предположение за тази ситуация е, че нашите служби са получили този доклад и не са могли да реагират по друг начин. Най-вероятно са уведомили руските служби и са изчакали, за да изготвят общ сценарий. Вероятно ще се опитат да замажат скандала, като хвърлят прах в очите на хората. Но според мен голямата цел е дестабилизация на правителството и неговото сваляне, и назначаването на служебно правителство, назначено от президента, коментира лидерът на БЗНС.

Той допусна, че в скоро време да излезе и името на главния прокурор в рамките на този скандал. Защото той винаги е имал и изразявал проруски позиции. 

Неслучайно аз пряко съм обвиняван от него, че съм нарушил руските интереси, а защитил българските. В този смисъл – прогнозирам Борисов да загуби в един или два областни града, да бъде принуден да подаде оставка, да бъде назначено служебно правителство от страна на президента и по този начин скандалът да бъде потулен, аргументира теза си Николай Ненчев.