Норвегия обмисля доставката на до 8 танка „Леопард“ на Украйна

В близко бъдеще Норвегия може да прехвърли на Украйна до 8 от 36-те германски танка "Леопард". Това съобщава „Dagens Nringsliv“. Според изданието норвежкото правителство също така планира да преговаря за закупуването на нови танкове.

На 23 януари в Норвегия се проведе заседание на разширения състав на Комисията по външни работи и отбрана. Тя беше посветена на военната помощ за Украйна. Срещата беше организирана ден след като германското външно министерство заяви, че Германия няма да забрани реекспорта на танкове „Леопард 2“.

Полша, Финландия, Испания, Нидерландия и Дания съобщиха за готовността си да доставят на Украйна „Леопард“. Първоначално Германия отказа да достави на Украйна „Леопард“, докато САЩ не изпратят танкове Abrams на украинските въоръжени сили.

Днес "Уолстрийт Джърнъл" и "Скай Нюз Арабия" цитират източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на САЩ е склонна да изпрати на Украйна от десет до "значителен брой" танкове M1 Abrams. След това "Шпигел" съобщи, че Германия се е съгласила да изпрати на украинските въоръжени сили поне една рота танкове „Леопард 2 A6“. /БГНЕС