Норвегия предаде на палестинския премиер документи за признаване на палестинска държава

Официалното признаване от страна на Норвегия, Испания и Ирландия е планирано за вторник

Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка към признаването на палестинска държава - до голяма степен символичен ход, който разгневи Израел, предаде БНР с позоваване на "Асошиейтед прес".

Ирландия и Испания заедно с Норвегия поеха ангажимент за признаване на палестинска държава - историческа стъпка, която засилва изолацията на Израел повече от седем месеца след началото на изтощителната му война срещу "Хамас" в Газа.

Предаването на документите от норвежкия министър на външните работи Еспен Барт Ейде на премиера беше направено в Брюксел, където Мохамед Мустафа ще се срещне в понеделник и с външните министри на страните от Европейския съюз и високопоставени служители на ЕС, за да търси подкрепа за палестинците. Самата Норвегия не е част от ЕС. 

Палестинците от десетилетия се стремят да създадат държава със столица в Източен Йерусалим, в Западния бряг и ивицата Газа - територии, които Израел контролира след войната в Близкия изток през 1967 г. 

Официалното признаване на палестинска даржава от страна на Норвегия, Испания и Ирландия е планирано за вторник.

Около 140 държави - повече от две трети от членките на Организацията на обединените нации - признават палестинска държава, но мнозинството от 27-те държави от ЕС не го правят. Няколко страни от ЕС заявиха, че ще я признаят, когато условията са подходящи.