Нов кремълски фейк – за „заловен“ натовски генерал в Мариупол

Видеокадри, разпространени от НАТО показват, че ген. Клутие не е в плен

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито каквото и да било потвърждение, предаде БНР.

В публикациите  се отбелязва "засилване на упоритите слухове, че генерал-лейтенант от армията на Съединените щати Роджър Л. Клутие-младши е взет в плен в Мариупол". А пост в Фейсбук, според който информацията е "потвърдена", е споделен над 9000 пъти.

Съобщенията се позовават на "добре информирания портал" "Ветеранс Тудей". Американският сайт обаче е уличаван отдавна в прокремълска пропаганда. Това се казва и в доклад на Държавния департамент на САЩ от 2020 г. за руската пропаганда и дезинформация.

Сайтът е създаден през 2003 г. в опозицията на инвазията в Ирак. Десет години по-късно започва да препечатва и статии на "Ново източно обозрение" (New Eastern Outlook), издание на институт на Руската академия на науките.

Сайтът е създаден през 2003 г. в опозицията на войната в Ирак. Десет години по-късно започва да препечатва и статии на "Ново източно обозрение" (New Eastern Outlook), издание на институт на Руската академия на науките.

В отговор за евентуално пленяване на ген. Клутие в Украйна от пресслужбата на НАТО заявиха, че "твърденията, че генерал-лейтенант Роджър Клутие, командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО, е заловен при провеждане на военни дейности в Украйна и по-точно в Мариупол, са напълно неверни":

"Последната визита на ген. Клутие в Украйна бе през юли 2021 г. за преговори с командването на сухопътните сили в Киев с цел засилване партньорството на НАТО със смелите и боеспособни украински сили".

От пресслужбата на Алиансa  отбелязват още, че няма да спекулират за целите или мотивите зад тези слухове, както и че "няма сили под командване на НАТО в Украйна".

На английски език в социалните медии твърденията за пленяването на ген. Клутие се появяват още в самото начало на април и скоро след това той публикува снимки от събитие в Турция, а в коментари нарича твърденията за пленяването си "напълно неверни".

В акаунта в Туитър на Съюзното сухопътно командване на НАТО пък са публикувани снимки и клипове от няколко скорошни събития (след първоначалните твърдения за пленяването му) с участието на ген. Роджър Клутие.

Твърдението за пленяването на генерал-лейтенант Роджър Клутие е НЕВЯРНО. Информацията бе опровергана от пресслужбата на НАТО, която посочва, че Украйна няма сили под командването на Алианса. Освен това видеокадри в Туитър на Съюзното сухопътно командване на НАТО и в профила в linkedin на ген. Клутие от 14 април - т.е. след твърденията, че е бил заловен в Мариупол, показват, че генералът не е в плен.