Reuters: В началото Киев се е съгласил на сделка без членство в НАТО, но Путин я отхвърлил

Поискал още анексии

Дмитрий Козак

Дмитрий Козак

Първият заместник-шеф на администрацията на Кремъл Дмитрий Козак обяви, че е получил съгласие от Киев по гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО, но руският президент Владимир Путин отхвърлил сделката и разширил целите на "военната операция", пише Reuters. Информацията е позована на три независими източника.

Според казаното от тези източници, Козак е заявил пред Путин, че според него, сключването на тази сделка избавя Русия от необходимостта да води пълномащабна война.

Но, въпреки препоръката, Путин ясно показал, че не одобрява сделката на Козак заради договорените от него отстъпки. Отхвърляйки договореностите, той разширил своите цели, като включил в тях анексирането на редица украински територии.

В коментар пред Reuters говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това не е истина.

"Това няма абсолютно нищо общо с реалността. Никога нищо такова не е ставало. Тази информация е абсолютно невярна." – каза Песков.

Козак от своя страна не коментира изявлението на говорителя на Кремъл.

Съветникът на шефа на офиса на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че Русия е използвала преговорите като димна завеса при подготовката си за инвазията. Той също не коментира съдържанието на самите преговори.

"Днес ясно разбираме, че руската страна никога не е имала интерес към намирането на мирно решение", посочи Подоляк.

Според два от трите източника Reuters, „сделката“ е договорена непосредствено след руското нахлуване на 24 февруари. Няколко дни след това Козак решил, че е получил съгласието на Украйна по основните искания на Русия, и препоръчал на Путин да подпише споразумението.

"След 24 февруари Козак получи карт-бланш: дадоха му зелена светлина, той имаше сделка", коментира един от източниците, близки до Кремъл.

Според третия източник, Казак е договорил сделката малко преди нахлуването.

Преговорите били прекъснати в началото на март, след като официалните украински лица разбрали, че Путин е твърдо решен да продължи войната.

Превод Faktor.bg