Адвокат: Задържането на Александра, протестирала срещу Русия е гаф за министър Илков (обновена)

Става въпрос за законна лична изява на протест

Адвокат Биляна Коцакова, снимка: БГНЕС

Адвокат Биляна Коцакова, снимка: БГНЕС

Задържането на българката, която проведе протест пред Руския културно-информационен център в София, е полицейски произвол.

Такава позиция изрази пред Faktor.bg  адвокат Биляна Коцакова, която пое защитата на арестуваната Александра М.

По-рано тази вечер жената запали знамето на държавата-агресор пред руския „културно-информационен“ център на столичната улица „Шипка“. В знак на протест срещу зверствата на окупаторите на украинска земя, Александра запали руското знаме и написа с тебешир „Убийци“ пред входа на сградата.

Тя беше отведена в Първо РПУ, което според адвокат Коцакова е превишаване на правата от страна на полицията, тъй като жената е упражнила законното си право на протест, както навсякъде по света.

Биляна Коцакова определи това като огромен гаф за МВР, защото Александра не е поругала българското знаме, а е посегнала на флага на държава-агресор, която е обявила България за неприятел.    

"По този начин МВР показва, че защитава чужди интереси", допълни тя. 

Александра М. живее от години в САЩ. Пристига наскоро в България, след което заминава за Донбас, за да заснеме филм. Там тя се среща и разговаря с много хора, включително с български произход.  Александра споделя, че е разтърсена от престъпленията на руските окупатори и от това, което преживяват украинците.    

Протестът ѝ пред руския център е реакция на видяното в Украйна и проява на солидарност с нейния народ.

„Няма абсолютно никакви основания тази жена да бъде задържана през нощта. Тя трябва да бъде освободена незабавно. Става въпрос за лична изява на протест, каквато е позволена в цял свят.“ – категорична е адвокат Коцакова.