Академик Денков: Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията

Нито един млад човек в България да не остава без възможност да завърши университет

Николай Денков

Николай Денков

Николай Денков

Една от важните промени в новата Конституция е обявяването на образованието за национална ценност. Така, чрез върховния закон на държавата, задължихме всички управляващи, които и да са те, да създават условия за свободното развитие на образованието и да го подпомагат, вкл. като улесняват достъпа до висшите учебни заведения.
За да не останем в сферата на пожеланията, по време на редовния кабинет предложихме промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Ако те бъдат приети, държавата ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обхваща всички 127 000 студенти и докторанти. Но означава също, че всички младежи, които досега са се отказвали от следване по финансови причини, или трябва да работят като бармани или сервитьори, за да се издържат, вече могат да получат пълноценно висше образование. 

Днес в ресорната комисия в НС ще търся подкрепа от депутатите за тези предложения в ЗВО.
На този принцип работят университетите в Германия - с максимално отворен прием, но с високи критерии за успешно завършване и повече шансове за пълноценно участие в професионалния и обществения живот след това.
Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията, по-високите нива на икономическа стабилност, по-ниската престъпност, по-малките неравенства, по-високата устойчивост на пропаганда и дезинформация. 
Всичко това е важно, за да станем нормална европейска държава. И по пътя към тази цел е важно нито един млад човек в България да не остава без възможност да завърши университет.