Александър Христов: Случващото се повишава общественото напрежение, което и без това не е ниско

Някой с гласа на разума, трябва да каже "Стига" и да започне разговорът отначало

Александър Христов

Александър Христов

"В момента нито една от двете страни не печели", заяви пред БНР пиар експертът доц. Александър Христов относно новата политическа сага между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Той отбеляза, че случващото се повишава общественото напрежение, което и без това не е ниско. Според него това може да бъде с непредвидими последици за обществото. 

"В момента гласът на разума, някой с глас на разума, трябва да каже "Стига" и да започне разговорът отначало. Мисля, че единственият глас на разума в една такава ситуация, който може да изведе комуникацията от това постоянно прехвърляне на обвинения, е Христо Иванов. Той показва, че може да води извеждането на разговора извън това блато на обвинения", коментира експертът.

"За да има ясна ПР стратегия, тя трябва да е нещо, което е добре комуникирано, а сега не виждаме такова нещо", коментира той и добави:

"Заради лошата комуникация, можем да съдим, че нещата или се решават в последния момент, или нарочно не се комуникира по подобаващ начин". 

Според него и трите страни, включително ДПС, трябваше да имат възможността и усилията да се опитат да водят диалога по конструктивен начин, а не го направиха. "Резултатът е видим и необратим", подчерта той. По думите му имиджовият резултат е необратим за всички участници в тази сага, освен за ДПС. 

Експертът предполага, че това ще подейства по-ерозиращо на ПП-ДБ, отколкото на ГЕРБ. 

"Това в някаква степен обслужва интересите на гласоподавателите, защото и гласоподавателите на ГЕРБ, и поддръжниците на ПП-ДБ изобщо не са доволни от тази сглобка. В момента, в който едните се опитват публично да надцакат другите, това удовлетворява аудиториите". 

Според него едва ли нови избори през юни биха произвели коренно различна конфигурация. Той предполага, че преговорите през юни ще бъдат между същите политически сили, но те ще се борят за по-добри позиции.