Антоний Гълъбов: Следващата политическа вълна ще бъде на формациите, които ще търсят преразпределение на купения вот

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

"Следващата политическа вълна бъде на формациите, които ще търсят преразпределение на купения вот. Това каза политологът и преподавател в НБУ доц. Антоний Гълъбов пред "Фокус". "Няма обаче политическа заявка, която да е към българските образовани граждани, които не искат да продават гласа си и не вярват, че идването на някой на власт ще доведе до решаването на всички социални проблеми. Страната ни върви към по-фрагментиран парламент, който по парадоксален начин ще постига мнозинства по-лесно", каза още политологът. 

„Очакванията са между 7 и 8 парламентарни фракции да влязат в състава на НС. Има твърде много политически формации, всяка от които иска да управлява всичко. Липсата на коалиционна култура се проявява не само в управление, а и в опозиция. Важно е да се разбере, че явяването на парламентарни избори не води автоматично до спечелване на цялата власт. Важно е отделните политически фракции да имат освен общ враг, в лицето на ГЕРБ, и общи идеи“, каза той. 

Според доц. Антоний Гълъбов най-накрая Божков и подобните на него са разбрали, че достъпът до властта минава през избори, а не през телефони. Доверието на избирателите трябва да бъде спечелено, каза още той и обясни, че популистките проекти като този на бизнесмена в Дубай, на Слави Трифонов, на Мая Манолова - по-видимите в момента фигури, търсят възможност да реализират някакъв тип реваншизъм и спекулират с обществените страхове. Той бе категоричен, че не се очаква синхронизация на опозиционните настроения: смислена лява политика няма, не се вижда смислен проект и в разновидностите на сините. България има нужда от политически разговор, който да очертае бъдещото на страната, каза още политологът и добави, че има много свободни пространства, докато пистата на популизма е задръстена.