Армагедон, сблъсък на цивилизациите? (видео)

Ангел Апостолов

Ангел Апостолов

„Както войната в Украйна ни демонстрира, светът вече е навлязъл в една нова фаза, която, за съжаление, не всички от големите играчи осъзнават, че света вече е по-взаимосвързан от когато и да било и едно сривово събитие в един регион има възможност да окаже негативно влияние върху събитията и в друг регион. Както войната в Украйна вече продължава повече отколкото се очакваше и повечето погледи бяха вперени, дали оценката на други агресивни организации, били те държави, режими и прочее, погледите бяха към Китай, дали той няма да удари Тайван. Оказа се всъщност, че можеше много по-лесно и по-очевидно, че по-вероятно следващото напрежение да бъде в Близкия изток, който си е по принцип буре с барут, подобно на Балканския полуостров. Дали можеше да бъде предотвратено или прогнозирано, това постфактум е трудно да се каже. Явно е, че просто службите са приспали бдителността си, и това е по принцип винаги пагубно, особено в такъв регион. Това е може би най-фрапиращият факт, въпреки че Израел се слави с едни от най-добрите служби.“, казва д-р Ангел Апостолов в днешното предаване „Видимо и невидимо: Абордаж“ с Васил Данов. 

Д-р Ангел Апостолов е бакалавър по международни отношения, магистър по международна сигурност и доктор по „Нова и съвременна история в областта на отношенията Русия-НАТО“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Той е експерт по геополитика, международна сигурност и отношения НАТО-Русия в Атлантическия клуб - България. Хоноруван преподавател в Нов български университет.

За дуета „Хамас“ - Иран, и стои ли дългата ръка на москва зад него, дали путин разширява зоната на конфликта, след като търпи поражения в Украйна, къде е България в тази сложна плетеница на политика, дипломация и военни действия? 
Отговори на тези и други въпроси можете да намерите като гледате видеото: